IRCEL: 'Vermijd ongewone fysieke inspanningen in de buitenlucht'

18/07/14 om 12:03 - Bijgewerkt om 12:03

Dit weekend heeft enkele zonnige en warme dagen in het verschiet. De combinatie met de luchtvervuiling leidt echter tot hoge ozonconcentraties. Iedereen wordt aangeraden geen ongewone inspanningen te doen in de buitenlucht.

IRCEL: 'Vermijd ongewone fysieke inspanningen in de buitenlucht'

© Belga

IRCEL, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu, verwacht de komende dagen hoge ozonconcentraties door de combinatie van luchtvervuiling en het warme, zonnige weer. Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling - kinderen, ouderen, personen met ademhalingsproblemen en anderen - wordt aangeraden geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen tussen 12u en 22u.

'Iedereen moet tijdens die periode langdurige fysieke inspanningen, zoals joggen, zo veel mogelijk proberen te vermijden. Zeker als de alarmdrempel wordt overschreden', aldus IRCEL in een persbericht.

De maximale ozonconcentraties zullen vrijdag 18 juli schommelen tussen 150 en 180 microgram per kubieke meter, met lokale maxima die nog wat hoger kunnen oplopen. Vooral in het noorden van het land is het mogelijk dat de Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter wordt overschreden.

Zaterdag ontstaan er in de namiddag stapelwolken, neemt de wind wat in kracht toe en wordt het stilaan onweerachtig, waardoor wat lagere concentraties worden verwacht, tussen 140 en 165 microgram. De kans op overschrijdingen van de Europese informatiedrempel wordt kleiner, maar een lokale overschrijding blijft mogelijk. Op zondag wordt het minder warm en zal er meer bewolking zijn, waardoor de ozonconcentraties weer lager zullen zijn.

IRCEL herinnert er nog aan dat de hoge ozonconcentraties geen verkeersmaatregelen, zoals een snelheidsbeperking op de autosnelweg, met zich meebrengen. 'Tijdelijke maatregelen die wel effectief zijn tijdens fijnstofsmogepisodes zijn niet effectief om de ozonconcentraties te verlagen', zo klinkt het. (Belga/WB)

Onze partners