Iraanse student die Brussel op stelten zette moet niet voor kosten opdraaien

23/09/16 om 07:26 - Bijgewerkt om 12:00

De Iraanse student die zich afgelopen zomer in Brussel verdacht maakte met een lange winterjas waar draden onderuit kwamen en vier uur lang onder schot werd gehouden door de politie, moet niet voor de kosten van de operatie opdraaien.

Iraanse student die Brussel op stelten zette moet niet voor kosten opdraaien

De omgeving van het Muntplein werd enkele uren afgezet © Belga Image

Uiteindelijk bleek de 29-jarige man niet de terrorist te zijn waarvoor de politie hem had gehouden, maar een doctoraatsstudent die aan de faculteit Ingenieurswetenschappen van de UGent betrokken was bij een grootschalig onderzoek rond straling, en vergelijkingen maakte tussen verstedelijkt en landelijk gebied. Dat de hele operatie in de omgeving van het Muntplein zo lang duurde, bleek te wijten aan een spraakverwarring: volgens de UGent spreekt de man geen Nederlands of Frans.

Toch zag het er aanvankelijk naar uit dat de man zou moeten opdraaien voor de kosten van het uren politiewerk en de tussenkomst van de ontmijningsdienst DOVO, maar dat ziet de politie nu vanaf. Dat meldt De Standaard.

'Volgende week volgt een laatste overleg met de UGent', zegt Ilse Van De Keere van de Brusselse politie aan de krant.

Blijkbaar zijn er niet voldoende elementen om de man tot betaling te verplichten, zo zei woordvoerster Stephanie Lenoir van de UGent op Radio 1. 'Daar zijn we heel blij mee.' (KVDA)

Onze partners