Interpretatieve wet moet bevriezing energieprijs verduidelijken

11/04/12 om 14:50 - Bijgewerkt om 14:50

Minister Vande Lanotte en staatssecretaris Wathelet willen met een interpretatieve wet de energieleveranciers terugfluiten die hun gasprijs op 1 april nog verhoogden. Gerechtelijke stappen blijven voorlopig uit.

Interpretatieve wet moet bevriezing energieprijs verduidelijken

© Belga

Minister van Economie en Consumenten Johan Vande Lanotte en staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet gaan de regering zo spoedig mogelijk een voorontwerp van interpretatieve wet voorleggen, om de bevriezing van de variabele energieprijzen vanaf - en inclusief - 1 april af te dwingen.

Vijf energieleveranciers indexeerden gasprijs op 1 april

Uit onderzoek van de Economische Inspectie blijkt immers dat vijf van de twaalf energieleveranciers de wet van 29 maart 2012 niet gerespecteerd hebben voor wat betreft gas. De vijf hebben op 1 april hun prijzen nog opwaarts geïndexeerd en zijn van oordeel dat ze daarbij volgens de wet gehandeld hebben.

Duidelijkheid

Vande Lanotte en Wathelet willen elke discussie over de interpretatie van de wet definitief uit de wereld helpen. Een interpretatieve wet, die na een spoedadvies van de Raad van State op zeer korte termijn in het parlement besproken kan worden, moet "voor iedereen voor eens en voor altijd duidelijk maken dat de bevriezing van de variabele energieprijzen geldt vanaf 1 april 2012, 1 april inbegrepen", zo luidt het.

Voorlopig geen gerechtelijke stappen

De minister had eerder aangegeven dat hij mogelijk in kort geding naar de handelsrechter zou stappen om de prijsverhogingen te laten schrappen. Maar Vande Lanotte en Wathelet kiezen dus voor de weg van de interpretatieve wet. De mogelijkheid van gerechtelijke stappen blijft weliswaar open, maar is voorlopig dus niet aan de orde.

Reactie Electrabel: 'indien er een probleem is, bevindt zich dat op niveau van de tekst'

In een reactie laat Electrabel weten dat het feit dat minister Vande Lanotte en staatssecretaris Wathelet kiezen voor een interpretatieve wet om de bevriezing van de variabele energieprijzen vanaf 1 april af te dwingen, aangeeft dat "indien er een probleem is, zich dat op het niveau van de tekst bevindt". De energieleverancier wil eerst kennis nemen van de nieuwe wet, alvorens

verdere commentaar te geven.

Electrabel zegt het rapport van de Economische Inspectie niet te hebben ontvangen, waardoor het bedrijf ook niet kan reageren over de inhoud. De energiereus neemt wel akte van de beslissing om een beroep te doen op een interpretatieve wet.

De energiereus zegt enkel de wettekst te hebben toegepast "die werd bevestigd door de richtlijnen van de CREG" en dat de voornaamste actoren in de sector hetzelfde hebben gedaan. (Belga/INM)

Onze partners