Interne auditdienst federale regering gaat na veel getouwtrek eindelijk van start

© BELGA

De gemeenschappelijke interne auditdienst van de federale regering gaat op 1 januari eindelijk van start. Taak van die dienst wordt nagaan of de boeken kloppen bij de overheidsdiensten, maar ook procedures tegen het licht houden en zich zelfs buigen over klachten van klokkenluiders.

De oprichting zou de regering geen euro kosten. Van de oprichting van die dienst is al goed vijftien jaar sprake. In 2007 werden zelfs een aantal koninklijke besluiten goedgekeurd, maar die werden nooit uitgevoerd.

De dienst gaat van start met tachtig auditoren. Dat moeten er op termijn ongeveer honderd worden. Hij zal worden opgericht bij de Kanselarij van premier Charles Michel. De woordvoerder van minister Steven Vandeput (N-VA) benadrukt het belang van de onafhankelijke werking van de auditdienst. Boven de dienst zal een auditcomité komen, vergelijkbaar met een raad van bestuur, die zal worden samengesteld uit specialisten.

De verschillende overheidsdiensten moeten zich bij het orgaan aansluiten. Enkele bestaande auditdiensten krijgen een jaar uitstel, bijvoorbeeld omdat ze al over een “mature” dienst beschikken. Bij Defensie speelt ook het specialisme mee. Die auditdienst krijgt immers te maken met geheime informatie. De dienst wordt opgericht binnen de bestaande budgetten. De nodige middelen worden gecompenseerd op de begroting van de deelnemende diensten. Bij minister Vandeput wordt overigens niet uitgesloten dat de interne audit op termijn geld kan opleveren via verbeterde procedures. (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content