Internationale Vrouwendag viert 100e verjaardag

07/03/11 om 14:50 - Bijgewerkt om 14:50

Dinsdag 8 maart vieren we de honderdste verjaardag van de Internationale Vrouwendag die dit jaar in het teken staat van gelijke kansen voor arbeidsparticipatie van vrouwen.

Elk jaar zetten de Verenigde Naties op de Internationale Vrouwendag een specifiek thema centraal dat voortvloeit uit een globale of lokale genderproblematiek, waarrond verschillende evenementen georganiseerd worden. Dit jaar gaat er speciale aandacht naar gelijke kansen voor arbeidsparticipatie van vrouwen, wat betekent dat vrouwen gelijke toegang moeten hebben tot het onderwijs, trainingen, wetenschap en technologie om hun beroepsloopbaan voor te bereiden. Naast dit centrale thema brengen heel wat landen of organisaties hun eigen thema's op de voorgrond.

Ook in België zijn er verschillende acties om de Internationale Vrouwendag te vieren. In Oostende is er bijvoorbeeld een wandeltocht voor vrouwen, gevolgd door een multiculturele modeshow en een receptie. Daarnaast kunnen vrouwen de Sainctelettebrug in Brussel bezetten tussen 12u30 en 13u30 als steun voor alle vrouwen in oorlogsgebieden. Ook fototentoonstellingen, lezingen, documentaires en veel andere evenementen zullen georganiseerd worden in kader van de vrouw. Heel wat van de Belgische activiteiten vindt u verzameld op de site van Vrouwenraad, VOK en Doe@mail.

Officiële feestdag

De Internationale Vrouwendag is gestart naar aanleiding van de eerste staking van vrouwen tegen de arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en voor het kiesrecht op 8 maart 1908 in New York. De Duitse socialiste Clara Zetkin kwam in 1910 met het voorstel om 8 maart uit te roepen tot een Internationale Vrouwendag. Een jaar later, in 1911, werd op die dag de eerste Internationale Vrouwendag gevierd. De progressieve vrouwenbeweging Zij-kant pleit ervoor om van 8 maart een officiële Belgische feestdag te maken, zoals in veel socialistische landen.

Lees meer over:

Onze partners