Internationaal treinticket in station fors duurder

16/08/10 om 18:49 - Bijgewerkt om 18:49

Mensen die online een ticket kopen, moeten de 'assistentietoeslag' niet betalen.

Reizigers die een internationaal treinticket kopen in het station zullen daarvoor vanaf volgende week meer moeten betalen. De NMBS zal hen een toeslag van zeven euro aanrekenen. Mensen die via het internet boeken, moeten dat bedrag niet betalen.

De NMBS spreekt van een 'persoonlijke assistentietoeslag' in ruil voor de professionele hulp van een loketmedewerker. De spoorwegen wijzen erop dat het ook bij touroperators goedkoper is als men online koopt.

De spoorvakbonden zijn net als reizigersvereniging TreinTramBus niet te spreken over de toeslag van 7 euro.

Voorzitter Jos Digneffe van ACOD-spoor spreekt over een zware toeslag en vindt dat de maatregel sociaal onrechtvaardig is ten aanzien van oudere reizigers die niet over internet beschikken.

Ze is volgens hem ook nefast voor de tewerkstelling. Er zal minder personeel in de stations zijn als er minder tickets aan de loketten worden verkocht, aldus Digneffe.

Ook Luc Piens van ACV Transcom hekelt de prijsverhoging, die volgens hem de toegankelijkheid van het internationale reizigersverkeer beperkt.

TreinTramBus spreekt over een forse prijsverhoging voor korte
afstanden. De vereniging geeft het voorbeeld van een ticket Antwerpen-Rotterdam, dat 18,2 euro voor een enkele reis kost. Een balietoeslag van 7 euro betekent in dat geval een prijsverhoging van 38 procent, aldus TreinTramBus.

Lees meer over:

Onze partners