'Intern rapport: politie was totaal onvoorbereid op nationale betoging'

21/11/14 om 06:00 - Bijgewerkt om 06:00

Volgens een vertrouwelijk intern rapport van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene was de politie op alle vlakken onvoorbereid voor de nationale betoging van 6 november.

'Intern rapport: politie was totaal onvoorbereid op nationale betoging'

Bart De Wever heeft zijn verantwoordelijkheid niet opgenomen tijdens de zware rellen op de nationale betogingsdag van vorige week. Dat heeft burgemeester Yvan Mayeur van Brussel gezegd bij de Franstalige publieke omroep. De Wever had moeten voorkomen dat de Antwerpse havenarbeiders zouden meedoen aan de betoging, zegt Mayeur. Zij waren de aanstokers van de rellen. De Wever zegt dat hij de havenarbeiders op geen enkele wettelijke manier kon tegenhouden, aangezien de betoging officieel mocht doorgaan, met de goedkeuring van Mayeur. © BELGA

Dat schrijft de krant La Dernière Heure, die over het rapport beschikt.

De politie dreef op routine, aldus het rapport, en had geen reden tot speciale voorbereiding gezien.

Het rapport, dat volgens de krant op 18 november werd afgewerkt, wijst op strategische, tactische en technische tekortkomingen, naast een gebrek aan coördinatie en 'de ontoereikendheid van materiële middelen' om de agenten individueel en collectief te beschermen. De politie schoot ook tekort, volgens het rapport, bij de evacuatie van de gekwetsten.

Volgens het rapport lag het operationeel bevel bij de korpschef, die verslag uitbracht bij de burgemeester van Brussel.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners