Interfederaal plan tegen homofoob geweld: 'Prima eerste stap'

31/01/13 om 18:50 - Bijgewerkt om 18:50

De verschillende regeringen in ons land hebben het "Interfederaal actieplan tegen homofoob en transfoob geweld" gelanceerd. Dat moet onder meer zorgen voor meer preventie en sensibilisering rond geweld tegen homo's en transgenders.

Interfederaal plan tegen homofoob geweld: 'Prima eerste stap'

De verschillende regeringen in ons land hebben het "Interfederaal actieplan tegen homofoob en transfoob geweld" gelanceerd. Dat plan moet onder meer zorgen voor meer preventie en sensibilisering rond geweld tegen homo's en transgenders. Onder andere premier Elio Di Ripo (PS), ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie Joëlle Milquet (CDH) en Annemie Turtelboom (Open VLD), Vlaams minister van Onderwijs en Gelijke Kansen Pascal Smet (SP.A) en Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille (Groen) waren aanwezig.

Het plan bevat zes prioriteiten. De eerste daarvan is dat er meer onderzoek moet komen naar geweld tegen homo's en transgenders. "Als we niet weten wat de motieven van de daders zijn, is het moeilijk om er een efficiënte strijd tegen te voeren", zegt De Lille.

Daarnaast moet de regel- en wetgeving worden aangepast. Zo wordt onder meer de antipestwet uitgebreid naar de bescherming van transgenders. De uitbreiding wordt op 1 februari voorgelegd aan de federale regering. Ook de preventie moet verbeteren. Er komt daarvoor meer aandacht voor de problematiek bij de opleiding van politie en in de psycho-sociale sector, bijvoorbeeld voor artsen, spoeddiensten en welzijnsorganisaties.

Vierde actiepunt is meer sensibilisering, bijvoorbeeld in scholen en wetenschappelijke instellingen. Zo komen er onder andere campagnes op de werkvloer.

Slachtofferhulp uitbreiden

Het plan beoogt daarnaast de slachtofferhulp uit te breiden en te zorgen voor een efficiënt opvolgings- en vervolgingsbeleid. Voor dat laatste zal een gezamenlijke rondzendbrief worden gestuurd die moet zorgen voor een nauwere samenwerking tussen justitie en politie.

Directe aanleiding voor de opstelling van het plan waren enkele homofobe incidenten in verschillende steden, met als triest hoogtepunt de moord op Ihsane Jarfi eind april vorig jaar. Toch is dit plan niet het einde, benadrukte Di Rupo, "er is al veel vooruitgang geboekt, maar er is nog veel werk aan de winkel". Drie werkgroepen zullen het plan opvolgen.

Stuurgroep

Een stuurgroep, die bestaat uit de betrokken kabinetten, gaat het plan evalueren. De groep bepaalt de timing en de communicatie. Een interdepartementele werkgroep moet de samenwerking bevorderen tussen de verschillende departementen. Een interfederaal expertennetwerk tot slot zorgt voor de uitwisseling van de wetenschappelijke kennis en de onderzoeksresultaten.

'Prima eerste stap' (çavaria)

"Het plan is een prima eerste stap", zegt Holebi- en transgenderkoepel çavaria. "Die eerste stap toont vooral dat de overheden het probleem ernstig nemen en een halt willen toeroepen aan homofoob en transfoob geweld." De organisatie juicht ook toe dat transgenders betrokken worden, "een groep die doorgaans vergeten wordt in dit soort plannen".

Çavaria gaat er van uit dat dit een startpunt is. "Bij dit plan, dat enkel richtlijnen oplegt aan de huidige regering, kan het niet blijven. De voorstellen moeten nu in daden worden omgezet, de beloftes ingevuld en de ideeën moeten vorm krijgen."

"Ik ben heel blij dat er veel aandacht is voor kennisvorming en onderzoek", zegt Fran Bambust van Çavaria. "Want om echt preventief te werken moeten we nog veel beter weten hoe homo- of transfobie ontstaat, om het aan de wortel te kunnen aanpakken."

N-VA: 'Plan is niet volmaakt'

N-VA-Kamerlid Zuhal Demir en senator Piet De Bruyn zijn tevreden dat er eindelijk een actieplan is, maar zien toch ook lacunes. Het plan bevat in de ogen van Demir en De Bruyn een aantal goede maatregelen. Zuhal Demir: "Het afstemmen tussen politie en justitie om te komen tot een strikt vervolgingsbeleid, de aandacht tijdens de opleiding van politie, doorgedreven slachtofferhulp en de bijzondere aandacht voor transgenders zijn stuk voor stuk elementen waar we zelf
reeds lang op aandrongen."

Maar het plan is niet volmaakt, zeggen ze ook. "Zo kwam het overleg met de gemeenschappen veel te laat op gang. Ook teleurstellend is dat het plan met geen woord rept over de verantwoordelijkheid van de geloofsgemeenschappen."

Kortom, de N-VA is tevreden met dit plan, maar ziet geen enkele reden om nu tevreden achterover te leunen, luidt het. Integendeel. "Met dit plan geeft de overheid eindelijk een signaal dat geweld op holebi's en transgenders nooit aanvaardbaar is. Het plan concretiseren en consequent uitvoeren zal nodig zijn om ook op het terrein effect te hebben", besluiten Demir en Bruyn.

Lees meer over:

Onze partners