‘Inschrijvingsgeld 350 euro te laag: ontslagen in hogescholen’

Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs. © Belga

Omdat het inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs, nochtans opgetrokken tot 890 euro, “te weinig” werd verhoogd, zullen hogescholen werknemers moeten ontslaan.

Dat zegt Toon Martens van de hogescholenraad in De Standaard en Het Nieuwsblad.

De stijging van het inschrijvingsgeld maakt volgens hem de besparingen in het hoger onderwijs – 55 miljoen euro in 2015 – maar ten dele goed. Het inschrijvingsgeld had nog 350 euro hoger moeten liggen om die besparingen helemaal te compenseren.

Volgens Martens, de algemeen directeur van de KH Leuven (die fusioneert met KH Lim en Groep T) en voorzitter van de hogescholenraad Vlhora, kampen de drie hogescholen onder zijn hoede met een tekort van 2,1 miljoen euro. Hij ziet maar één mogelijkheid om dat geld te vinden en dat is in de omkadering, in het personeel dus.

“Als je deze besparing uitzet, kom je uit op dertig voltijdse equivalenten minder. Aangezien we veel deeltijdse contracten hebben, zullen meer mensen getroffen worden.” De hogescholen kunnen wel eenmalig uit reserves putten. “Maar als er in 2016 een nog zwaardere besparing op hen afkomt – daar ziet het naar uit – kunnen we hier niet meer onderuit.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content