'Inschattingsfouten gemaakt in Dexia-dossier' (ACW)

05/04/12 om 21:10 - Bijgewerkt om 21:10

De christelijke arbeidersbeweging ACW, die al enige tijd onder vuur ligt voor de winstbewijzen die ze heeft bij Belfius, blijft hopen op toekomstige inkomsten vanwege die bank.

'Inschattingsfouten gemaakt in Dexia-dossier' (ACW)

© Belga

Het is voor het eerst dat ACW-voorzitter Patrick Develtere zich in het publiek uitlaat over de kwestie. De voorbije weken publiceerde de arbeidersbeweging al verschillende persberichten om zich te verdedigen, maar de druk om te spreken was groot. Onder meer minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) hield deze week een pleidooi tot openheid.

Pijnlijke gevolgen
Het ACW herhaalde nog eens dat de winstbewijzen het resultaat zijn van een historische samenwerking. Indertijd bracht de beweging zijn coöperatieve bank Bacob in de internationale holding Dexia. De arbeidersbeweging geeft nu zelfs toe dat ze toen een aantal inschattingsfouten heeft gemaakt "waar we nu de pijnlijke gevolgen van dragen".

De inkomsten van het ACW zijn immers sterk verminderd en onzeker geworden na het Dexia-debacle. Als Belfius geen winst maakt, leveren de winstbewijzen ook geen cent op. "We doen het inderdaad met minder, maar dat gaat", zegt Develtere daarover. Bij de arbeidersbeweging zijn 230 mensen in loondienst, los van deelbewegingen zoals CM, ACV en andere. Volgens de voorzitter is er vooralsnog geen sprake van afvloeiingen.

Meerwaarde voor de samenleving

Maar het ACW hoopt wel in de toekomst zijn band met Belfius te bevestigen, wat zou moeten resulteren in alternatieven voor de winstbewijzen. Het ACW voert daarover gesprekken met de nieuwe leiding van Belfius. "Er liggen verschillende scenario's op tafel en we zijn op zoek naar een gepaste formule voor de toekomstige samenwerking", verklaarde Develtere. "Het lijkt mij evident dat er bepaalde return moet komen".

"Dit is gevoelige materie, niet alleen voor ons maar ook voor de bank. Het is daarom van het grootste belang dit rustig aan te pakken", pleitte hij. Aan de samenwerking zijn wel voorwaarden verbonden. "Eén van de zaken die we op tafel hebben gelegd, is dat de bank een meerwaarde levert voor de samenleving". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners