‘Inperking loopbaanonderbreking zonder wedde is gerechtvaardigde gelijkschakeling’

© Belga

De inperking van de loopbaanonderbreking voor Vlaamse ambtenaren is een “gerechtvaardigde” gelijkschakeling met wat geldt in de private sector en bij de federale ambtenaren. Op die manier verdedigt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) de beslissing van de Vlaamse regering om voortaan enkel loopbaanonderbreking mét motief overeind te houden.

Wie loopbaanonderbreking wil nemen om bijvoorbeeld voor een ziek kind te zorgen of palliatieve zorg te verlenen, zal daarvoor nog kunnen rekenen op een RVA-uitkering en een Vlaamse aanvullende premie.

Verlof zonder motief zal daarentegen niet meer worden ondersteund. De maatregel zal ook gelden voor leerkrachten. De onderwijsbonden merken naar eigen zeggen dat veel oudere leerkrachten nu nog snel loopbaanonderbreking nemen alvorens de nieuwe regels van kracht worden.

In De Ochtend (Radio 1) verdedigde minister Muyters dinsdag de beslissing. Ze past in de filosofie om elk talent aan het werk te krijgen en te houden, luidt het. Hij ontkent dat er sprake is van onduidelijkheid. Er is voor einde mei een advies gevraagd van de vakbonden, maar het is de bedoeling dat enkel loopbaanonderbreking met motief overeind zal blijven. Verlof zonder wedde nemen, zal nog kunnen, maar dan zonder ondersteuning. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content