Inlichtingendiensten speuren dieper op Facebook en Twitter

© iStock

De Staatsveiligheid en de militaire Adiv hebben voortaan krachtige software om tot in de diepste krochten van het internet naar informatie te graven. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad maandag.

De tool bestaat uit een combinatie van verschillende softwaremodules en hardware. ‘Dit zal ons toelaten om performanter op zoek te gaan naar info’, zegt Ingrid Van Daele, de woordvoerster van de Staatsveiligheid, in de kranten. ‘In essentie doet dit programma hetzelfde als wat onze mensen handmatig doen: het verkeer op sociale media filteren en daaruit informatie halen. Nu kan dit geautomatiseerd en op grote schaal.’

Behalve voor het doorzoeken van het ‘gewone’ internet kan de tool ook worden gebruikt voor analyse van het ‘deep web’ en ‘dark web’. Het ‘deep web’ bestaat uit websites die niet geïndexeerd zijn door zoek­machines zoals Google. Het ‘dark web’ gaat een stap verder: om die sites te raadplegen, is een speciale browser nodig.

Ook de federale politie gaat met de tool aan de slag. De oorspronkelijke goedkeuring van de aankoop dateert van augustus 2016, enkele maanden na de terroristische aanslagen in Zaventem en Brussel.

Partner Content