Inlichtingendienst Belgisch leger krijgt slechte punten

© Reuters

Het Comité I dat de Belgische inlichtingendiensten doorlicht, geeft de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid van het leger een slecht rapport. De communicatie is te zwak en er zou te slordig worden omgegaan met documenten.

De inlichtingendienst van het leger lijkt enigszins hardhorig te zijn voor opmerkingen van het Comité I. Die laatste wees de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid van het leger (ADIV) vijf jaar geleden al op een gebrek aan informatiedoorstroming. Het ADIV is de militaire tegenhanger van de Staatsveiligheid en verzamelt informatie over mogelijke bedreigingen voor het Belgische leger en de militaire installaties.

Falende communicatie

Vijf jaar later bestaat het probleem van de informatiedoorstroming nog altijd, zo staat in het jaarverslag van het Comité I. “Deze situatie is van aard om de goede uitvoering van de opdrachten van het ADIV in het gedrang te brengen”, luidt het in De Standaard en Het Nieuwsblad. In het jaarverslag is ook sprake van vier incidenten in 2007 waarbij gevoelige documenten verdwenen. Telkens zouden de interne veiligheidsregels overtreden zijn.

In het najaar moet een audit van de ADIV afgerond zijn. De Staatsveiligheid zelf krijgt wel een goed rapport van het Comité I. (DS/De Tijd/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content