Inlandse reebok terug in de toonbanken

19/05/12 om 12:25 - Bijgewerkt om 12:25

(Belga) Na het openen van de jacht verschijnen dit weekend in wildzaken of sommige slagers de eerste verse stukken inlandse reebok. Jef Schrijvers van Hubertus Vereniging Vlaanderen vzw wijst erop dat reewild, omwille van het verfijnde vlees, veruit de meest geliefde wildsoort in België is.

"Reeën zijn knabbelaars en snoepers en geen grazers zoals herten bijvoorbeeld," aldus Schrijvers. "Ze eten nooit grote hoeveelheden van dezelfde massa, maar proeven van kruiden, grassen, blaadjes of bloemen. Hun zeer gevarieerde menu resulteert in heel fijn vlees van smaak. Ook de structuur is heel fijndradig, waardoor ree bij gastronomen de meest geliefde wildsoort is. Ik raad iedereen aan om het te proberen, zelfs op de barbecue." Vers inlands reewild wordt met huid aangeleverd bij handelaars. Voor filets wordt daar gemiddeld tussen 30 en 35 euro per kilo gevraagd en vlees van mindere kwaliteit tussen 15 en 20 euro. "In vergelijking met slachtvee is reewild nog zeer goedkoop voor de kwaliteit, want het gaat om een eerlijk stukje biologisch scharrelvlees." Belgische jachtterreinen leveren onvoldoende wild voor de inlandse vraag, vandaar dat ongeveer driekwart van het reewild diepgevroren uit Oost-Europa of het Verenigd Koninkrijk komt. "Toch gaat het zeer goed met het reewild in Vlaanderen, zelfs in West- en Oost-Vlaanderen waar er over tien jaar geen of nauwelijks te vinden was. Dat komt onder meer door ons goede beheer van de biotopen en het beperken van de stroperij. Er wordt overigens volgens een strikt afschotplan gewerkt." (PVO)

Onze partners