Inkomsten van Koninklijke Schenking sterk gestegen

16/01/13 om 20:20 - Bijgewerkt om 20:20

De Koninklijke Schenking heeft in 2011 31,2 procent meer inkomsten verworven dan het jaar voordien. De Schenking is verantwoordelijk voor het beheer van de gebouwen van het Hof.

Inkomsten van Koninklijke Schenking sterk gestegen

© Belga

De beheerder van de koninklijke paleizen zag haar inkomsten twee jaar geleden zwaar stijgen, met bijna 32 procent. In 2011 zag de schenking 5.434.000 euro op haar bankrekening bijkomen, wat 31,2 procent meer is dan in 2010, toen de schenking 4.142.000 euro kon binnenrijven. Het grootste deel van de inkomsten is afkomstig uit huurgelden(3.599.000 euro) en de pacht van jacht of visvangst (525.000 euro).

De broeksriem aanhalen

Redenen voor die goede cijfers zijn de aangepaste huurprijzen en resultaten van de houtverkoop. De huurprijs van het gebouw 'Quatre Bras' werd omhoog getrokken, wat voor de voornaamste deel van de inkomstenstijging verantwoordelijk is.

De schenking gaf in 2011 zo'n 5.374.000 euro uit. De grootste hap uit het budget ging naar personeelsuitgaven, leveringen en renovatie- en onderhoudswerken. De vorige jaren moest de schenking steeds de broeksriem aanhalen, toen de uitgaven hoger lagen dan de inkomsten. In 2011 werd dat tij voor het eerst in lange tijd gekeerd. Volgens de schenking wordt ook 2012 met positieve cijfers op de balans afgesloten.

Het ontstaan van de Koninklijke Schenking

Leopold II, de tweede koning van ons land, besloot in een brief aan de regering op 9 april 1900 alle onroerende goederen die hij in de loop der jaren had verworven te schenken aan het land. Die goederen worden beheerd door de Koninklijke Schenking, een openbare instelling van de staat die onder toezicht valt van het ministerie van Financiën.

Aan de brief van Leopold II was een lange lijst voorwaarden verbonden. Zo mogen verschillende gebouwen nooit van eigenaar veranderen, is het voor sommige panden strikt verbonden om van uitzicht of functie te veranderen en staat een deel van de ruimtes nog steeds ter beschikking van de troonopvolger. (Belga/EA)

Lees meer over:

Onze partners