Inkomensgrenzen sociale huurders met 13 procent opgetrokken

03/05/13 om 07:41 - Bijgewerkt om 07:41

Omdat mensen met een slechtbetaalde job nu nauwelijks kans maken op een sociale woning, trekt Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) de inkomensgrenzen op.

Omdat mensen met een slechtbetaalde job nu nauwelijks kans maken op een sociale woning, trekt Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A) de inkomensgrenzen op. Een aantal sociale groepen krijgt ook voorrang op de wachtlijsten, schrijft De Morgen.

Een straatveger, een ploegarbeidster of een poetshulp met dienstencheques klaagden de voorbije jaren hun leed bij de minister. Ze verdienen een 1.300 euro per maand, niet meteen een riant inkomen, maar wel te veel voor de huur van een sociale woning. Wie al op de wachtlijst staat voor een sociale woning, weigert nu dit soort slechtbetaalde banen omdat ze dan van de lijst geschrapt worden. Die werkloosheidsval wou Van den Bossche absoluut wegwerken.

39.000 mensen extra recht op sociale woning

Ze trekt daarom de inkomensgrens voor sociale woningen op met 13 procent. De mensen met de 10 procent laagste inkomens kunnen daardoor
ook een sociale woning krijgen. Alleenstaanden mogen voortaan 22.883 euro verdienen, voorheen was dat 20.233 euro. Samenwonenden hebben maximaal een inkomen van 34.323 euro per jaar, of 4.000 euro meer. Voor elk kind komt er daar nog eens 1.955 euro bovenop.

Door deze hogere inkomensgrenzen zullen 39.000 mensen extra recht hebben op een sociale woning, in totaal vallen er in Vlaanderen nu 250.000 mensen binnen de nieuwe criteria. (Belga/SD)Onze partners