'Inkomen Belgische boer steeg met 30 procent in 2012' (Eurostat)

12/12/12 om 15:25 - Bijgewerkt om 15:25

Het inkomen van de landbouwers in België is in 2012 met 30 procent gestegen ten opzichte van 2011.

'Inkomen Belgische boer steeg met 30 procent in 2012' (Eurostat)

© Belga

Het inkomen van de landbouwers in België is in 2012 met 30 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit de voorlopige schattingen van Eurostat, de statistische dienst voor de Europese Unie. Het inkomen in de EU steeg gemiddeld met 1 procent. Sectororganisatie Boerenbond noemt een vergelijking met 2011 voor België echter zinloos. "De Vlaamse tuinbouw had vorig jaar sterk te lijden onder de EHEC-crisis, en de varkenshouderij onder de Duitse dioxinecrisis", luidt het. "Die twee sectoren wegen sterk door bij de berekening van het landbouwinkomen en zijn zeer afhankelijk van export en dus zeer crisisgevoelig."

Het inkomen van de Belgische boeren is na het dramatische jaar 2011 weer gestegen, maar blijft onder het niveau van 2010, aldus de Boerenbond. "De sector is sinds 2007 gevoelig aan sterke schommelingen wat betreft de grondstofprijzen en de prijs die aan de boer betaald wordt. Dat zorgt voor onrust en bemoeilijkt het nemen van bedrijfsbeslissingen op middellange en lange termijn."

Piet Vanthemsche, voorzitter van de Boerenbond, wijst er dan ook op dat de land- en tuinbouwers verder voorbereid moeten worden op een volatiele markt.

LandbouwinkomenIn de Europese Unie steeg het landbouwinkomen gemiddeld met 1 procent. Deze stijging komt volgens Eurostat voornamelijk doordat de kost van de gerealiseerde productie sterker is gestegen (+1,8 pct) dan de kost aan input (+1,6 pct).

België kent dit jaar de grootste stijging van het landbouwinkomen. Nederland staat op de tweede plaats (+15 pct), Litouwen (+13,6 pct) op de derde en Duitsland is nummer vier met een stijging van 12 procent. In Roemenië (-16,4 pct), Hongarije (-15,7 pct) en Slovenië (-15,1 pct) daalde het inkomen het sterkst. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners