Ingrid Lieten: 'Politieke tv-spots moeten kunnen'

30/07/12 om 17:16 - Bijgewerkt om 17:16

Radio- en tv-spotjes voor politici moeten kunnen op de Vlaamse zenders, vindt minister van Media Ingrid Lieten (SP.A). Daarmee reageert ze op het voorstel dat senator Bart Tommelein (Open VLD) lanceerde.

Ingrid Lieten: 'Politieke tv-spots moeten kunnen'

© Belga

Dat politici hun boodschap mogen verspreiden via internet en in krantenadvertenties, maar niet met spotjes op radio en tv, is achterhaald, stelde Bart Tommelein, senaatsfractieleider van Open VLD in De Ochtend op Radio 1.

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten heeft geen bezwaar tegen dergelijke filmpjes op de Vlaamse zenders, zegt haar kabinetschef Koen Pelleriaux. 'Om de kiescampagne in goede banen te leiden, kan je kiezen om het bedrag dat politici en partijen mogen uitgeven te beperken, of limiteren wat ze er mee mogen doen. Het lijkt mij het meest logisch om voor het geld te gaan. Dat is het beste te controleren, en dan is het budget voor iedereen gelijk. Laat de politici dan zelf maar beslissen via welk medium. Als er partijen zijn die een grote hap uit hun budget over hebben voor tv-spotjes, waarom niet.'

Na 2014
Het zal wel nog niet voor morgen zijn, want voor deze campagne liggen de spelregels vast. 'We kunnen deze discussie best openen in de verkiezingsluwe periode na 2014. Ook omdat het tijd zal vergen om dit te veranderen. De bevoegdheid over de spelregels voor de verkiezingen zit verspreid bij de verschillende overheden, en we kunnen best dezelfde regels hanteren bij de verschillende verkiezingen.'

Het wringt ook dat de commerciële omroep VTM enkele politici toelaat in spel- en kookprogramma's, terwijl dat op de openbare omroep tijdens de sperperiode niet mag. Een verkapte vorm van politieke reclame in een periode waarin dat verboden is, zeggen de tegenstanders. Maar daar wil de minister zich niet over uitspreken. 'Dat valt onder de redactionele vrijheid van die programmamakers. Het is alleszins niet verboden.' (TVE)

Lees meer over:

Onze partners