Inge Vervotte zegt de Kamer vaarwel

20/12/12 om 19:00 - Bijgewerkt om 19:00

CD&V-Kamerlid en oud-minister Inge Vervotte neemt afscheid van de politiek om voorzitter van Emmaüs te worden. Of dat afscheid definitief is, weet ze nog niet.

Inge Vervotte zegt de Kamer vaarwel

© Belga

CD&V-Kamerlid en oud-minister Inge Vervotte heeft haar laatste plenaire zitting in de Kamer meegemaakt. Op 2 januari begint ze full-time als voorzitter van de zorggroep Emmaüs, een job die ze "een tijdje" heel goed hoopt te zullen doen. Een terugkeer naar de actieve politiek uitsluiten, doet ze niet. KVLV-voorzitter Nik Van Gool volgt haar op in de Kamer.

De 34-jarige Vervotte begon haar carrière bij de christelijke vakbond ACV, waar ze tijdens de crisis rond Sabena in de schijnwerpers kwam te staan. Na het faillissement van de luchtvaartmaatschappij coöpteerde CD&V haar in de algemene vergadering van de partij, waarop ze in 2003 federaal volksvertegenwoordiger werd.

Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Plots ging het erg snel. In de zomer van 2004 werd ze Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, nadat ze als absoluut stemmenkanon van CD&V in de kieskring Antwerpen meer dan 130.000 voorkeurstemmen binnenhaalde. In juni 2007 raakte ze federaal opnieuw verkozen, waar ze na de aanslepende regeringsonderhandelingen als minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven toetrad tot de interimregering Verhofstadt III en nadien Leterme I.

Vervotte: 'Ik ben een politica, maar bovenal een mens'

Uiteindelijk bleef ze die eerste keer slechts een jaar en tien dagen federaal minister, tot 30 december 2008. Met het vertrek van Leterme besloot Vervotte te volgen en niet in de regering Van Rompuy I te stappen, omdat ze het oneerlijk vond dat enkel Leterme en Jo Vandeurzen zouden vervangen worden in de nasleep van de Fortis-affaire.

"De aangerichte menselijke en politieke schade bij Jo Vandeurzen en Yves Leterme verplichten mij om grondig na te denken. Ik ben een politica, maar bovenal een mens. Zij hebben hun verantwoordelijkheid genomen omdat ze van oordeel zijn dat verdachtmakingen aan hun adres onverenigbaar zijn met bestuursverantwoordelijkheid. Zij hebben in eer en geweten gehandeld, maar ik kan er geen vrede mee nemen dat enkel de CD&V-ministers deze houding aannemen." Tekenend voor Vervotte, die door vriend en vijand geroemd wordt voor haar standvastigheid en eerlijke manier van politiek bedrijven.

Onder de regering Van Rompuy I bleef de christendemocrate Kamerlid, om alsnog haar oude bevoegdheden eind 2009 opnieuw op te nemen na diens vertrek naar Europa. Door de aanslepende regeringsonderhandelingen bleef ze uiteindelijk minister in lopende zaken tot eind 2011.

Politieke toekomst onduidelijk

Over haar politieke toekomst wil Vervotte voorlopig niet veel voorspellingen doen. Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen duwde ze de Mechelse CD&V-lijst nog, met de duidelijke boodschap dat ze haar zetel niet zou opnemen.

Onze partners