Inge Vervotte verlaat de politiek

© Belga

CD&V-minister Inge Vervotte stapt op uit de politiek, ze vertrekt naar de zorgsector.

De raad van bestuur van de vzw Emmaüs heeft dinsdag beslist Vervotte aan te duiden als toekomstig voorzitter van zijn dagelijks bestuur, in opvolging van Michel Vanholder, die vanaf 1 juli 2013 met pensioen gaat.

De minister zegt haar verantwoordelijkheden binnen lopende zaken te blijven opnemen. Nadien zal ze geleidelijk een aantal taken van voorzitter Vanholder overnemen, om uiteindelijk de volledige verantwoordelijkheid op zich te nemen. Naast voorzitter van het dagelijks bestuur wordt Inge Vervotte net als haar voorganger afgevaardigd bestuurder voor de sectoren geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg.

‘Het is een doordachte en positieve keuze’, benadrukt Vervotte. ‘Na mijn ervaring als Vlaams minister van Welzijn is de zorgsector steeds een bijzondere plaats in mijn leven blijven innemen.’ Wie Inge Vervotte recent persoonlijk ontmoette, kreeg de indruk dat ze uitgekeken was op de politiek, en dan zeker de kleine kantjes ervan.

Vakbondsvrouw

Inge Vervotte studeerde Sociaal Werk aan de Sociale Hogeschool van Heverlee en behaalde een kandidatuur Psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Vervotte raakte bekend als vakbondsvrouw bij Sabena en stapte nadien over naar de politiek. Het was voormalig minister van Financiën Wivina Demeester (CD&V) die haar overtuigde in de politiek te stappen.

Tussen 2003 en 2004 was ze federaal volksvertegenwoordiger. Van 2004 tot 2007 was ze als Vlaams minister bevoegd voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Daarop volgden opnieuw enkele maanden in het federaal parlement, waarna ze federaal minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven werd van december 2007 tot december 2008.

Pauze in Cambridge

Ze nam zelf ontslag uit dat ambt en kwam opnieuw in het federaal parlement terecht. Ze maakte van die tijd gebruik om in te gaan op de uitnodiging van de universiteit van Cambridge om er verschillende gezondheidssystemen bestuderen.

Over die periode zegt ze: ‘Ik moet eerlijk zijn: ik was er niet zeker van dat ik nog zou terugkeren naar de politiek. Toen Herman Van Rompuy tot voorzitter van de Europese Raad werd verkozen, was het politieke klimaat rustig en toen de partij mij vroeg om terug in de regering te stappen heb ik dat aanvaard.’

In die regering Leterme, die nu ontslagnemend is, nam ze opnieuw de portefeuille Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven op.

‘Nieuwe richting’

‘Na bijna tien jaar actieve politiek, komt voor mij het moment om een nieuwe richting in te slaan’, motiveert ze haar keuze. ‘Sociaal engagement is voor mij altijd de rode draad geweest van mijn werk en inzet. Ik krijg de mogelijkheid om dit sociaal engagement vorm te geven in de zorgsector, op het terrein, in voorzieningen waar de meest kwetsbaren van de samenleving welkom zijn, hun plek vinden en sommigen zelfs hun leven in uitbouwen.’

‘Een droom die uitkomt’

Vervotte zegt erg dankbaar en blij te zijn met de kans die ze krijgt: ‘Het is als een droom die uitkomt, want ik heb altijd wel ergens de wens gehad om ooit een professionele functie in de zorgsector te mogen opnemen. Je zou kunnen stellen dat ik van mijn huidig professioneel engagement een vrijwillig maak, en van mijn huidig vrijwillig engagement een professioneel.’ (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content