Infrabel gaat jaarlijks 20 spoorwegovergangen sluiten

24/01/12 om 07:21 - Bijgewerkt om 07:21

Infrabel wil dat treinen het verkeer nooit meer hoeven te kruisen, met behulp van speciale bruggen en tunnels voor het gewone verkeer.

Spoorwegnetbeheerder Infrabel gaat in versneld tempo spoorwegovergangen afschaffen. Infrabel wil dat treinen het verkeer nooit meer hoeven te kruisen, met dank aan speciaal daarvoor aangelegde bruggen en tunnels voor het gewone verkeer. Dat staat te lezen in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Nu zijn er nog 1.650 spoorwegovergangen in België, 250 private overwegen niet meegerekend. Dat cijfer moet omlaag.

"De perfecte overweg is er eentje die niet bestaat", zegt Frédéric Petit van Infrabel. "Het afsluiten van overwegen is niet alleen beter voor de veiligheid, het komt ook de stiptheid van de treinen ten goede. Treinbestuurders moeten altijd alert zijn voor mensen die de slagbomen negeren."

Niet van vandaag op morgen

Infrabel is realistisch genoeg om te beseffen dat niet alle overwegen van vandaag op morgen dicht zullen zijn. "Het is een droom om ze allemaal te kunnen sluiten, omdat we bij het zoeken van alternatieven ook met veel andere zaken rekening moeten houden", zegt Petit.

"We sluiten nu 15 à 20 overwegen per jaar en willen dat voortaan in nauwe samenwerking met de gemeenten doen. Het is niet alleen goedkoper om verschillende overwegen tegelijk te sluiten, het is ook voor de omwonenden beter als zo'n actie kadert in een totaalpakket."

Op plaatsen waar de overwegen niet gesloten kunnen worden, krijgen ze een grondige opfrisbeurt. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners