Informateur ontvangt ministers-presidenten

Bart De Wever heeft dinsdag de vier ministers-presidenten ontvangen. Woensdag praat hij met Europese toppolitici.

Informateur Bart De Wever heeft dinsdag de vier ministers-presidenten ontvangen. Woensdag praat hij met Karel De Gucht, Herman Van Rompuy en Jose Manuel Barroso.

De Wever had eerst een onderhoud met Vlaams minister-president Kris Peeters, gevolgd door Rudy Demotte, Charles Picqué en Karl-Heinz Lambertz.

Voorafgaand aan zijn gesprek met de informateur zei Peeters dinsdagochtend op Radio 1 dat als er verder bevoegdheden worden overgedragen van het federale niveau naar de regio’s ook de bijhorende financiële middelen moeten worden overgeheveld.

Peeters herhaalde dat na afloop van zijn onderhoud. Bevoegdheden overhevelen naar de deelstaten zonder
bijkomende middelen of fiscale autonomie kan volgens de minister-president niet.

Maar voor de zogenaamde usurperende bevoegdheden is hij minder strikt. Dat zijn bevoegdheden die aan de regio’s zijn toevertrouwd, maar door de federale overheid worden uitgeoefend, zoals het grootstedenbeleid. Op dat vlak kan de geldkraan volgens Peeters eventueel gedeeltelijk worden dichtgedraaid.

Peeters zei dat hij tijdens het gesprek heeft teruggegrepen naar de zogenaamde Octopusnota. De vijf befaamde resoluties van het Vlaams Parlement over de staatshervorming zijn daarin grotendeels verwerkt en de nota is zowel goedgekeurd door de huidige meerderheid als door Open VLD, aldus Peeters.

Demotte op lijn van Peeters

Na afloop van zijn onderhoud met De Wever zei ook Rudy Demotte, minister-president van het Waals gewest en de Franse gemeenschap, dat een overdracht van bevoegdheden naar de deelstaten moet gepaard gaan met de overdracht van de bijhorende financiële middelen.

Als die bevoegdheden worden overgeheveld in het kader van een staatshervorming moeten ze ook kunnen worden uitgeoefend, aldus Demotte.

Strijdbijl met Picqué begraven

Nadien ontving De Wever Brussels minister-president Charles Picqué in de Wetstraat 10.

De informateur had Picqué tijdens de verkiezingscampagne nog op stang gejaagd door te pleiten voor de afschaffing van het Brussels gewest, maar dat vijandig klimaat was dinsdag verdwenen.

De Brusselse minister-president sprak na afloop van een contructief en vrijpostig gesprek. Hij zei een aantal objectieve
gegevens op tafel te hebben gelegd waarover de informateur vragen stelde.

Picqué drong aan op een herfinanciering van het Brussels gewest met 500 miljoen euro. De PS had daar in aanloop naar de verkiezingen fel op aangedrongen.

Volwaardige deelstaat

Tijdens zijn onderhoud met de informateur pleitte Karl-Heinz Lambertz, minister-president van de Duitstalige gemeenschap, voor zijn gemeenschap als volwaardige deelstaat.

Volgens Lambertz willen de Duitstaligen volwaardig deel uitmaken van de Belgische federale staatsstructuur. De Duitstalige gemeenschap bestaat 25 jaar en is klaar en in staat om er bevoegdheden bij te nemen, aldus Lambertz.

Lambert was vol lof over De Wever; ‘Iemand met wie je kan praten. Hij heeft een duidelijke visie, maar luistert ook naar de tegenpartij’, aldus Lambertz.

Agenda voor woensdag

De woordvoerder van De Wever liet dinsdagnamiddag weten dat de informateur woensdag om 11 uur Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht ontvangt.

In de loop van de namiddag ontvangt de informateur ook Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad.

Om 18 uur volgt er een gesprek tussen De Wever en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie in het Berlaymont-gebouw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content