Informateur De Wever wacht op antwoord 'vage' nota zonder staatshervorming

24/06/14 om 11:21 - Bijgewerkt om 14:48

Informateur Bart De Wever (N-VA) stuurt een nota rond naar de partijen met wie hij een centrumrechtse coalitie wil vormen. Daarin staat niets over een staatshervorming of de beperking van de werkloosheid in de tijd. Vandaag nog verwacht N-VA-voorzitter een antwoord.

Informateur De Wever wacht op antwoord 'vage' nota zonder staatshervorming

Bart De Wever en Peter De Roover (N-VA) bij de eedaflegging in het federaal parlement. © BELGA

Informateur Bart De Wever (N-VA) stuurt een nota rond naar de partijen met wie hij een centrumrechtse coalitie wil vormen. Daarin staat niets over een staatshervorming of de beperking van de werkloosheid in de tijd. Dat meldt de VRT.

Informateur Bart De Wever (N-VA) verspreidt vandaag een nota onder de partijen met wie hij een centrumrechtse regering wil vormen, zo meldt de VRT-radio. In die nota staat niets over een staatshervorming. Ook de beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd, nochtans een speerpunt van N-VA tijdens de verkiezingscampagne, staat niet in de nota, aldus VRT. Dat idee stuit immers zeker bij CDH tegen de borst. En het is net die CDH die De Wever moet over de streep trekken, want zonder CDH geen CD&V aan tafel.

De naar verluidt negentien pagina's tellende nota afschieten op basis van onoverkomelijke inhoudelijke verschillen lijkt met andere woorden moeilijk. Voor De Wever is het immers zaak te achterhalen of een coalitie met de centrumrechtse partners überhaupt mogelijk is. Vooral het antwoord van het CDH - dat regionaal zijn lot verbond aan de PS - is cruciaal. Voorlopig houdt men de lippen daar op mekaar, maar het valt niet uit te sluiten dat de Franstalige humanisten later op de dag alsnog een signaal de wereld in sturen.

Derde verslag bij de koning

Morgen presenteert De Wever voor de derde keer een verslag aan koning Filip. Of hij verder wil gaan als formateur, hangt dus af van het antwoord van Benoît Lutge, de CDH-voorzitter.

Volgens waarnemers tikt de klok voor De Wever en zouden CD&V, PS en MR stilaan beginnen speculeren over wie de scepter van hem moet overnemen als hij geen centrumrechtse regering kan vormen.

Onze partners