Informateur Charles Michel: 'Veel luisteren met goede wil en open geest'

28/06/14 om 11:36 - Bijgewerkt om 17:59

"Ik ga veel luisteren, met veel goede wil en veel openheid." Dat verklaarde informateur Charles Michel (MR) bij zijn aankomst aan het voorzitterschap van de Kamer. Op de eerste werkdag in zijn nieuwe functie die hij van de koning kreeg, ontving hij de sociale partners en aftredend premier Elio Di Rupo.

Informateur Charles Michel: 'Veel luisteren met goede wil en open geest'

Bart De Wever (N-VA) en Charles Michel (MR) © Belga

Charles Michel zei het belangrijk te vinden de prioriteiten van de sociale partners te kennen. Zijn voorganger als informateur, Bart De Wever (N-VA), had de werkgevers en vakbonden niet uitgenodigd. Michel zei nog te beseffen dat hij voor een moeilijke opdracht staat, maar hij "wil de zaken laten vooruitgaan in de goede richting".

De vertegenwoordigers van VBO, Voka en UWE kwamen als eerst aan bod. Voor Pieter Timmermans (VBO) zijn er drie belangrijke dossiers: een concurrentiepact, een energiepact en een efficiëntiepact. Daarnaast zijn ook activeringsmaatregelen nodig, verklaarde hij bij zijn aankomst.

Over het verloop van de regeringsvorming en het afspringen van de pogingen van De Wever om een centrumrechtse regering op de been te brengen, zei hij: "Zolang er gepraat wordt, is er hoop. Maar iedereen stelt veto's, waardoor het aartsmoeilijk wordt." Timmermans zal de informateur een nota met voorstellen overmaken.

Om 11.30 uur kwamen de middenstandsorganisaties langs, later was het de beurt aan de vakbonden.

Na de vakbonden had informateur Charles Michel nog een onderhoud van anderhalf uur met uittredend premier en PS-voorzitter Elio Di Rupo. "Ik hoop dat we dinsdag winnen", was het enige dat Di Rupo kwijt wilde toen hij om 16.40 uur in zijn wagen stapte. De informateur heeft zondag nog informele contacten en zal de werkzaamheden voor volgende week voorbereiden.

Maandagvoormiddag zet Charles Michel dan zijn consultaties verder in het voorzitterschap van de Kamer. Later op de dag komt de Kamer opnieuw bijeen om het bureau en de (tijdelijke) voorzitter te benoemen en de Europese verkiezingen te valideren. De precieze agenda van de consultaties wordt later bekend gemaakt.

(Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners