“Indruk dat aantal frituren in Vlaanderen fel daalt, klopt niet”

(Belga) Vlaanderen telde in juni 2013 3.234 frituren, wat er amper zestig minder zijn dan in 2008. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse marktonderzoeksbureau Locatus die gepubliceerd werden in het jongste magazine van “West-Vlaanderen Werkt” (WES), gewijd aan de aardappelsector. “Het gaat dus om een stagnatie. In tegenstelling tot de perceptie dat het aantal frituuruitbatingen een terugval kent”, meent WES.

Het aantal frituren in Vlaanderen schommelde in de periode van 2008 tot 2013 tussen 3.232 (2012) en 3.341 (2010). “Er is sprake van een stagnering, en niet van een terugval”, zegt Jan Bart Van In van WES. “Wat we wel zien is dat de levensduur van een frituur daalt, maar jonge ondernemers compenseren de uitbaters die afhaken.” Antwerpen spant naar gewoonte de kroon, met 907 frituuruitbatingen. Dat zijn er wel vijftig minder dan in 2008. Voor de tweede plaats woedt er een strijd tussen West-Vlaanderen (655) en Oost-Vlaanderen (681). De beide provincies sprongen de voorbije jaren vaak haasje over. De cijfers komen van het onderzoeksbureau Locatus. Hun enquêteurs doorkruisen jaarlijks de diverse regio’s. Onder frituren verstaat Locatus “fastfood met gefrituurde producten”, zonder vast bestek en bediening en waarbij de meestal gefrituurde producten binnen enkele minuten klaar zijn voor consumptie. Broodjeszaken, afhaalchinezen en pittabars behoren niet tot die categorie. Ketens zoals Quick en McDonald’s wel. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content