‘Indexsprong zal grote sociale onrust veroorzaken’

Rudy De Leeuw © Belga

De regeringsbeslissing over de indexsprong zal “grote sociale onrust” veroorzaken. Dat zegt Rudy De Leeuw, voorzitter van de socialistische vakbond. Hij waarschuwt voor spontane acties.

De regeringsbeslissing over de indexsprong zal “grote sociale onrust” veroorzaken. Dat zegt Rudy De Leeuw, voorzitter van de socialistische vakbond. Hij waarschuwt voor spontane acties.

Spontane acties

De indexsprong – waarover de ministerraad een wetsontwerp goedkeurde – komt volgens De Leeuw neer op “regelrechte diefstal” op het loon van de werknemers. Nog volgens de ABVV-voorzitter wordt door het wetsontwerp de Nationale Arbeidsraad (NAR) uitgesloten. Hij wijst ook op de strafrechtelijke sancties die in het ontwerp zijn voorzien voor werkgevers en werknemers die de indexsprong niet naleven. “Dit is een zeer verregaand restricitief kader”, vindt de ABVV-topman.

De Leeuw waarschuwt dan ook voor grote sociale onrust. “Ik vrees dat dit spontaan zal gebeuren. Dat is mijn aanvoelen.” De indexsprong en de maatregelen rond beschikbaarheid van oudere werklozen en SWT’ers (voormalig brugpensioen) “zullen niet bijdragen tot sociale stabiliteit”.

‘Stuitend onrechtvaardig’

In een gemeenschappelijke reactie noemen de drie vakbonden de regeringsbeslissing “stuitend onrechtvaardig en bijzonder ondoelmatig”. “De regering heeft er dus voor gekozen enkel een inspanning te vragen aan werknemers, ambtenaren en mensen met een sociale uitkering of pensioen. Huurprijzen, energieprijzen, verzekeringspolissen mogen wel nog geïndexeerd worden. Aan zelfstandigen, vrije beroepen, dividenden wordt evenmin een inspanning gevraagd.

Nochtans voorziet de wet van 1996, ter vrijwaring van werkgelegenheid en concurrentievermogen dat de regering ook een gelijkwaardige matiging kan opleggen aan ‘de inkomens van de zelfstandigen, van de vrije beroepen, de dividenden, de tantièmes, de sociale uitkeringen, de huurprijzen en andere inkomens’. Die ‘andere inkomens’ slaan zeker op de inkomens uit vermogen”, luidt het in de mededeling.

Stijgende beroepsbevolking

Bovendien, aldus de bonden, is de indexsprong ondoelmatig. “De indexsprong – 2,6 miljard euro minder loonkost voor werkgevers – zal volgens het planbureau tegen 2020 amper 28.500 jobs opleveren. Dat is een investering van maar eventjes 91.228 euro per job. Die 28.000 jobs zijn onvoldoende om de stijgende beroepsbevolking op te vangen”, aldus de bonden. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content