Incidenten bij betoging tegen Kabila in Brussel

17/12/11 om 18:14 - Bijgewerkt om 18:14

In Brussel is een betoging tegen de herverkiezing van de Congolese president Joseph Kabila uit de hand gelopen. Betogers raakten slaags met de politie.

Incidenten bij betoging tegen Kabila in Brussel

© Image Globe

De manifestatie bracht volgens de politie een duizendtal mensen op de been. De betogers aanvaarden de uitslag niet en beschouwen Etienne Tshisekedi als de rechtmatig verkozen president. Opvallend in de betoging was een aantal Vlaamse vlaggen en verwijten die geuit worden aan Franstalige Belgische politici. Die zouden Kabila steunen.

Confrontaties

Aanvankelijk verliep de betoging rustig, maar omstreeks 17 uur kwam het vooraan in de Belliardstraat, op de kleine Brusselse ring, tot confrontaties tussen betogers en de politie. De betogers gooiden verschillende voorwerpen naar de politie. Die antwoordde met de wapenstok en met pepperspray.

Alles begon toen een groep betogers die tot aan de Guimardstraat was geraakt tegen de politie begon aan te duwen. De gemoederen raakten verhit en enkele jongere betogers wrikten stenen los. De agenten probeerden die groep af te sluiten van de rest van de betoging, maar raakten op die manier zelf ingesloten.

Opgepakt

Na de incidenten heeft de politie de betogers met man en macht teruggedreven tot in de Matongewijk. Daarbij is herhaaldelijk gebruik gemaakt van pepperspray.

De politie zette ook honden en agenten te paard in. Agenten in burger hebben al verschillende relschoppers opgepakt, maar om hoeveel mensen het precies gaat is niet duidelijk.

Gewond

In de Belliardstraat zelf zijn tientallen ruiten gesneuveld. Ook auto's raakten beschadigd. Of er bij de betogers slachtoffers zijn is niet duidelijk, maar er zouden wel twee agenten gewond zijn geraakt.

Ook in de Matongewijk zelf kwam het tot confrontaties. Op de Waversesteenweg gooiden relschoppers een rookbom naar de politie. Die antwoordde met een charge van zowel oproerpolitie als agenten in burger. (Belga/KVDA)

Onze partners