'Incident in 'De Afspraak' zal leiden tot aanscherpen beheersovereenkomst'

15/10/15 om 17:53 - Bijgewerkt om 17:53

Het gecontesteerde interview met de teruggekeerde Syrië-strijder Younes Delefortrie in 'De Afspraak' op Canvas zal leiden tot een aangescherpte beheersovereenkomst. Dat zei Mediaminister Sven Gatz in het Vlaams parlement na vragen van Wilfried Vandaele (N-VA), Chris Janssens (Vlaams Belang) en Lionel Bajart (Open Vld).

'Incident in 'De Afspraak' zal leiden tot aanscherpen beheersovereenkomst'

© Belga

Het studiogesprek met Delefortrie leidde maandag tot verontwaardiging omdat de gast te veel ruimte zou hebben gekregen om, zonder weerwerk, zijn ideeën te verkondigen. De hoofdredactie besliste daarop het fragment niet langer online aan te bieden, wat tot verontwaardiging bij de redactie leidde. "Het is niet mijn gewoonte de VRT dagelijks tot de orde te roepen, maar deze keer is dat, ondanks mijn geloof in de autonomie, wel gebeurd.

Omdat duidelijk was dat hier het tweede deel van het fundament van de VRT - informatie, duiding en opiniëring - met de voeten is getreden", zei Sven Gatz. Er is volgens hem geen context gecreëerd rond het gesprek. "De regels om tot goede, onpartijdige, programma's te komen zijn hier niet gevolgd", vond de minister. "Dit is een collectieve verantwoordelijkheid van de redactie."

De zaak kan volgens Gatz niet blauw-blauw worden gelaten. "Binnen de nieuwe beheersovereenkomst zullen de zaken verder verduidelijkt en aangescherpt worden." Gatz gaat het dossier naar eigen zeggen van nabij opvolgen. "De kwaliteit is er nog steeds, het enige wat men nu moet doen is de procedures toepassen, de redacties moeten geen schrik hebben om de deontologische adviesraad te consulteren", besloot de Open Vld'er. (Belga/JH)

Onze partners