In therapie na 1 joint? Stel uw vraag aan Brice De Ruyver

27/08/15 om 17:11 - Bijgewerkt op 28/08/15 om 14:03

Heeft u een originele en relevante vraag voor professor strafrecht Brice De Ruyver? Stel ze hier en maak kans op twee filmtickets.

In therapie na 1 joint? Stel uw vraag aan Brice De Ruyver

© BELGA

Mail uw naam, adres en vraag voor Brice De Ruyver naar mijnvraag@knack.be. De vraag van de week wordt beloond met 2 filmtickets.

In Antwerpen moeten minderjarigen die met joints worden betrapt verplicht in therapie. 'Druggebruik door minderjarigen mag niet langer zonder gevolg blijven,' verklaarde de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA), die deze preventieve aanpak ziet als de zachte kant van zijn 'War on Drugs'. 86 jonge gebruikers volgden verplicht een individueel begeleidingstraject, wat de meesten met goed gevolg afrondden.

Het beleid zet weer meer in op repressie en draait de beperkte legalisering van cannabis terug. Nu bijna een jaar geleden werd de nultolerantie voor cannabis opnieuw ingevoerd, al blijkt er in de praktijk niet veel veranderd. De politiekorpsen van de grote steden treden strenger op tegen overlast, maar over het algemeen blijft het principe overeind dat wie 3 gram bezit en in eigen huis gebruikt, niet wordt vervolgd.

Het regeerakkoord voorziet een strengere aanpak voor softdrugs. Dat gaat tegen de internationale tendens in om soepeler met marihuana om te springen. Ook de Verenigde Staten voerden lang een dure War on Drugs, maar recent legaliseerden de staten Washington en Colorado het recreatieve gebruik van cannabis. Ook Portugal en Spanje verlenen de wietgebruiker de laatste tijd veel vrijheid, terwijl het ruimdenkende Nederland net meer de duimschroeven aanhaalt.

Een vaak gehoord argument daarbij is dat de softdrug marihuana al lang niet meer soft is. Wiet bevat alsmaar sterkere concentraties van de stof THC, wat voor een diepere, gevaarlijkere roes zorgt. Sommigen zien er een argument in om cannabis te legaliseren, want dan kan de overheid de gevaarlijkste varianten weren. Anderen vinden het net een reden om de bestraffing van marihuanagebruik hoger op de agenda te zetten. Legaliseren geeft het signaal dat de drug onschuldig en dus vrijelijk te gebruiken is, vrezen tegenstanders.

Drugsexpert Brice De Ruyver is professor strafrecht aan de UGent. Hij coördineert de Algemene Cel Drugsbeleid, dat de overheid adviseert. Met zijn Nederlandse collega Cyrille Fijnaut van de Universiteit van Tilburg schreef De Ruyver De Derde Weg, een doorwrocht boek waarin een beleid tussen legalisering en criminalisering wordt bepleit, met een sterke focus op volksgezondheid. De Ruyver wil cannabisgebruik zo sterk als kan ontraden maar een beperkt legaal aanbod vindt hij bespreekbaar.

Onze partners