In Oostende opgepakt ETA-lid blijft aangehouden

27/08/10 om 14:11 - Bijgewerkt om 14:11

Luis Maria Zengotitabengoa heeft intussen het statuut van politiek vluchteling in België aangevraagd.

De raadkamer van Brugge heeft vrijdag het Europees aanhoudingsmandaat bevestigd van Luis Maria Zengotitabengoa, het vermoedelijk lid van de Baskische afscheidingsbeweging ETA dat eind vorige week werd opgepakt in Oostende.

Vorige zaterdag raakte bekend dat de 29-jarige werd opgepakt aan de kust. Hij liep tegen de lamp door een telefoontje naar zijn familie vanuit België.

Zengotitabengoa werd gezocht nadat de Spaanse politie hem in januari tijdens een routinecontrole nabij de Spaans-Portugese grens had betrapt bij een poging om Spaanse explosieven naar Portugal te smokkelen. In de Portugese stad Obidos zouden daar bommen mee gemaakt worden.

Intussen heeft Zengotitabengoa in België het statuut van politiek vluchteling gevraagd. Hij wil niet aan Spanje uitgeleverd worden en wil dat het Belgisch gerecht zijn dossier behandelt.

De raadkamer wachtte niet op een beslissing daarover en verlengde zijn Europees aanhoudingsmandaat vrijdag. Daardoor zou hij kunnen worden uitgeleverd aan Spanje.

De advocaat van Zengotitabengoa heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de raadkamer, zodat de verdachte voorlopig in Brugge in de cel blijft.

Onze partners