In juni keerden meer dan 400 migranten vrijwillig terug

16/07/12 om 16:38 - Bijgewerkt om 16:38

Vorige maand keerden 410 migranten vrijwillig terug naar hun land van herkomst.

In 2012 zijn op zes maanden tijd al 2.426 migranten vrijwillig teruggekeerd, dat meldt Fedasil, het agentschap dat in België verantwoordelijk is voor vrijwillige terugkeer. In juni keerden er 410 vrijwillig terug naar hun land van herkomst.

Bijna alle migranten, zowel (ex-)asielzoekers als migranten zonder papieren, kunnen gebruikmaken van het programma om vrijwillig terug te keren.

Duidelijke stijging

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar steeg het aantal vrijwillige terugkeren met 31% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. "Dat is een tendens die al enkele jaren bezig is. Reden daarvoor is het informatietraject", legt Fedasilwoordvoerder Benoit Mansy uit.

"Asielzoekers worden nu vanaf hun aankomst in het opvangcentrum geïnformeerd en gesensibiliseerd over de mogelijkheden en premies die bestaan voor wie vrijwillig wil terugkeren, en de verschillende stappen die ze moeten ondernemen."

Brazilianen grootste groep

De voornaamste landen van bestemming zijn Brazilië, Rusland, Irak, Servië en Oekraïne. "Brazilianen maken al sinds 2006 de grootste groep uit. De Brazilianen die terugkeren, zijn vooral illegalen, en we kunnen dus moeilijk nagaan waarom ze hier zijn. We stellen wel vast dat sinds de afschaffing van de reïntegratiepremie, op 15 mei, het aantal Brazilianen dat vrijwillig terugkeert gedaald is."

Uit Rusland kwam de voorbije jaren een grote instroom, wat verklaart waarom er nu ook meer Russen terugkeren. Voor de andere nationaliteiten geldt hetzelfde. (Belga/GM)

Lees meer over:

Onze partners