Peter Casteels

‘In een willekeurig filiaal van Fnac ligt meer literatuur dan bij sommige onafhankelijke boekwinkels’

De literatuur kan het ook zonder onafhankelijke boekverkoper.

Ik kwam onlangs nog eens in de boekenwinkel waar ik als tiener al mijn boeken haalde. Het is zo’n winkel met een krakende parketvloer en houten meubilair waar klanten een kop koffie kunnen krijgen, en altijd klassieke muziek op de achtergrond speelt. Ik heb er alleen maar goeie herinneringen aan overgehouden. Helaas, deze winkel hoort sinds mijn laatste bezoek ook al thuis in een steeds langer wordende reeks van desillusies. Op enkele tafels vooraan lagen de verkoopsuccessen van het moment. Achteraan bleken de wandkasten die ik jaren geleden voor immens had gehouden verschrompeld te zijn tot Ikea-formaat. Het aanbod leek deels hetzelfde als toen ik er vroeger kwam, en de back catalogue was van een teleurstellende poverheid. De afdeling non-fictie was – dat strookt dan weer wel met mijn herinneringen – een totale ramp.

In een willekeurig filiaal van Fnac ligt meer literatuur dan bij sommige onafhankelijke boekwinkels.

Edoch, dit is een van die boekhandels die af en toe wordt genoemd en geroemd als onafhankelijke boekwinkel, een term die ik nooit goed heb begrepen. Ze hebben een aureool van stijl, klasse en beschaving, en dienen door ons, cultuurdragers die we zijn, te worden bezocht en gesteund. Terwijl een willekeurig filiaal van Fnac niet hoeft onder te doen voor die onafhankelijke boekhandel, en zelfs grote winkels als Standaard Boekhandel soms meer literatuur in huis hebben.

Ook de strijd van de Betere Boekhandel tegen online- winkels zoals Bol.com en Amazon zouden we moeten steunen. Hier staat naar het schijnt onze westerse cultuur op het spel.

De postbode krijgt mijn boeken weliswaar onmogelijk in mijn brievenbus geprangd, maar verder zie ik niets dan voordelen in onlineboekenwinkels. Het aanbod is immens veel groter – zeker voor wie Engelstalige titels zoekt – en je kunt er nog lectuur bestellen die al even uit de bestsellerlijsten is verdwenen. Zelfs de meest ervaren, belezen boekhandelaar die geacht wordt met tips te strooien, wordt niet gemist op internet. Het algoritme van Amazon heeft mij al aan meer boekentips geholpen dan Steven Van Ammel van Passa Porta.

Maar een algoritme is dan weer een computerprogramma dat mijn data heeft verzameld zonder dat op voorhand heel duidelijk te vragen, dus ook daar moeten we met hart en ziel tegen zijn.

Nee, ik ben geen romanticus, zelfs niet als het over de kleine, onafhankelijke boekhandel gaat.

Er is misschien één plek in Vlaanderen waar het nóg moeilijker is om een goede selectie van literatuur en non-fictie te vinden: de Boekenbeurs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content