'In dit land kan men fundamenteel oneerlijk zijn op een legale manier'

09/03/13 om 10:44 - Bijgewerkt om 10:44

Volgens N-VA-Kamerlid Peter Dedecker zijn er in het dossier van ACW en Belfius niet alleen morele, maar ook politieke grenzen overschrijden.

'In dit land kan men fundamenteel oneerlijk zijn op een legale manier'

© Belga

Volgens N-VA-Kamerlid Peter Dedecker zijn er in het dossier van ACW en Belfius niet alleen morele, maar ook politieke grenzen overschrijden. Week na week komen er nieuwe bezwarende elementen naar boven. De Morgen schrijft vandaag dat Arco na de val van Dexia zelf de waarborgregeling voor haar coöperanten uitwerkte, de Koninklijke Besluiten schreef en die naar het kabinet van toenmalig premier Yves Leterme verstuurde. Lees meer.

Grenzen overschreden

Dat de Arco-groep zelf de pen vasthield van het KB en dat bezorgde aan Leterme, bewijst volgens de N-VA dat er in dit dossier 'niet alleen morele, maar ook politieke grenzen zijn overschreden'.

'Het is schrijnend vast te stellen dat het ACV zich meer bekommerde om de eigen financiële middelen dan om het spaargeld van de Arco-coöperanten,' zei Peter Dedecker in Peeters & partners op Radio 1.

De reactie van het ACV is ontgoochelend, vindt Dedecker. 'In plaats van volle transparantie te bieden, wordt afgezwakt wat zwart op wit op papier staat. De vaststelling dat men niet beseft hoe groot de normvervaging in dit dossier is, toont de morele crisis aan'.

Belangenvermenging

Dedecker is verbijsterd. 'In dit dossier heeft steeds het vermoeden van politieke inmenging en belangenvermenging bestaan. Nu hebben we de bewijzen op papier. Als het ACV zelf haar eigen wetten mag schrijven, dan wordt het stilaan duidelijk hoe men in dit land fundamenteel oneerlijk kan zijn op een legale manier.' (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners