In beeld: kijk binnen in het gloednieuwe Havenhuis in Antwerpen

22/09/16 om 18:37 - Bijgewerkt om 18:36

Vier jaar na de start van de bouw en 55 miljoen euro later heeft het Havenbedrijf Antwerpen officieel een nieuwe thuis. De Antwerpse skyline is daarmee een icoon rijker.

Het nieuwe Havenhuis aan het Kattendijkdok heeft de vorm van een schip en bestaat uit verschillende stalen frames. Bijna 500 driehoekige raamelementen doen het gebouw, met twee sokkels geplaatst bovenop de voormalige brandweerkazerne, aan de Antwerpse skyline fonkelen. Aan het gebouw is vier jaar gewerkt en het kost momenteel 55 miljoen euro, al zijn er nog voor miljoenen claims hangende. Het nieuwe havenhuis is voortaan de werkplek van zo'n 500 medewerkers.

Verschillende van hen zaten totnogtoe in het oude gebouw aan de Entrepotkaai, dat recent werd verkocht. Verschillende administratief-technische diensten werkten al vanuit de voormalige kazerne. Met het nieuwe gebouw erbij wordt dus heel wat personeel op één plaats samengebracht.

Het gebouw is een ontwerp van intussen overleden Brits-Iraakse toparchitecte Zaha Hadid. Een aantal maanden lang wordt in het atrium een tentoonstelling over haar werk gehouden. Het plein vóór het gebouw is intussen het Zaha Hadidplein geworden. (Belga/TE)

Onze partners