In Antwerpen blijft ‘allochtoon’ voorlopig bestaan

In Antwerpen, Mechelen en Turnhout bestaan er voorlopig geen plannen om het woord ‘allochtoon’ te schrappen uit het bestuursakkoord of het dagelijkse taalgebruik.

De drie stadsbesturen voelen naar eigen zeggen weinig voor een louter semantische discussie, maar werken liever “aan de realiteit”.

“In het Antwerpse bestuursakkoord staat het woord ‘allochtoon’ slechts driemaal vermeld, en vanzelfsprekend nooit op een stigmatiserende manier”, zegt de woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

“Wij streven met dat akkoord naar een harmonieuze stadsgemeenschap waar iedereen zich mee verbonden voelt. Om dat te bereiken pakken we liever de realiteit aan dan het gebruik van een bepaald woord. Maar het is uiteraard de autonomie van een stad als Gent om zoiets wel te doen.”

‘Belangrijkere zaken dan dat’

Ook Mechelen heeft geen plannen om het niet meer te hebben over ‘allochtonen’. “Daar staat alvast niets over vermeld in het bestuursakkoord, maar mijn persoonlijke mening is ook dat dit soort discussies meer aandacht op de kwestie vestigt dan nodig”, zegt eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA), bevoegd voor onder meer Diversiteit, Integratie, Emancipatie en Gelijke Kansen.

“Wij spreken in feite enkel van een ‘Mechelse gemeenschap’ en geven veel steun aan organisaties met een inclusieve werking. We ontkennen de problematiek dus niet, maar het woord ‘allochtoon’ schrappen lijkt me echt niet de oplossing.”

Turnhouts burgemeester Erwin Brentjens (N-VA) wil eveneens “geen kerntaak maken” van een dergelijke semantische discussie. “Wij zijn heus wel met belangrijkere zaken bezig”, zegt hij.

Geen Oostendse Roemenen

De burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne (Open Vld) laat ondertussen weten dat er in zijn stad al langer geen sprake meer is van allochtonen. Daar spreekt men liever van nieuwe Belgen. Ook in het bestuursakkoord van de stadscoalitie, dat binnenkort gefinaliseerd wordt, zal de nieuwe terminologie gehanteerd worden.

In andere West-Vlaamse steden is het nog zover niet gekomen. “In de stad van burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) zijn er alvast nog geen nieuwe richtlijnen gegeven”, klinkt het.

In Oostende wordt er, voorlopig, ook nog niet gesproken over Oostendse Roemenen of Oostendse Marokkanen. “Tot op heden hebben we de vraag nog niet gekregen om de terminologie te veranderen. Niemand heeft er al aanstoot aan genomen bij ons”, klinkt het op het kabinet van burgemeester Jean Vandecasteele (sp.a). “Al kan dat natuurlijk binnenkort besproken worden.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content