Imam sterft bij aanslag op moskee in Anderlecht

Bij een aanslag met een molotovcocktail op een moskee in Anderlecht is de imam om het leven gekomen. Vertegenwoordigers van de Belgische moslimgemeenschap wijzen salafisten als schuldigen aan.

Het slachtoffer is gestikt in de rook van de brand die door de molotovcocktail was veroorzaakt. Het gaat om een 46-jarige man, vader van vier kinderen en de imam van de moskee. Zijn lichaam werd 45 minuten nadat de politie verwittigd was uit de moskee gehaald.

Verdachte
De lokale politie van de zone Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) heeft al een verdachte opgepakt van de brandstichting in de Anderlechtse Rida-moskee, de grootste van de vier sjiitische moskeeën van Brussel . Dat meldt de politie. Over de identiteit van de man en zijn motief is nog niets bekend.

Rook
Volgens de politie zag een getuige hoe een man kort voor 19 uur brand stichtte aan de moskee in de Dokter De Meersmanstraat. Op dat moment waren een tiental mensen in de moskee aanwezig. Die konden het gebouw verlaten terwijl de brandweer ter plaatse kwam. Eén man raakte licht bevangen door de rook maar had geen medische zorgen nodig.

Projectiel
De burgemeester van Anderlecht, Gaëtan Van Goidsenhoven, heeft bevestigd dat bij de aanslag op de moskee één dode is gevallen. Volgens de burgemeester zijn de juiste omstandigheden van het drama nog niet helemaal duidelijk. Volgens Van Goidsenhoven zou de dader één projectiel gegooid hebben in de moskee.

Imam overleed

De brandweer had het vuur snel onder controle maar nadat het vuur geblust was, vonden de brandweerlui op de eerste verdieping het levenloze lichaam van de imam. Die was in de rook om het leven gekomen.

Ooggetuige Azzedine Lagmish verklaarde op de RTBF dat de aanstichter van de brand de moskee binnenkwam met messen, een bijl en een fles brandstof, waarop de aanwezige gelovigen de moskee ontvluchtten. Daarop stak de man de moskee in brand. De imam probeerde het vuur te doven, maar slaagde daar niet in.

Getuige
Dankzij een man die getuige was van de brandstichting kon de politie al snel een verdachte oppakken. Het Brusselse parket kwam meteen ter plaatse, net als het gerechtelijk labo.

Minister van Binnenlandse Zaken, Joëlle Milquet (CDH), heeft al gereageerd. Ze is “geschokt door de feiten” en ze veroordeelt de aanslag “met vastberadenheid en verontwaardiging”.

Zowel minister Milquet, vertegenwoordigers van de Moslimexectutieve en moslims ter plaatse riepen al op tot kalmte. Die oproep wordt goed opgevolgd, aldus de VRT.

Moslimvertegenwoordigers: ‘Salafisten verantwoordelijk’

Vertegenwoordigers van de Belgische moslimgemeenschap hebben de salafistische beweging, een fundamentalistische islamitische strekking die behoort tot het soennisme, verantwoordelijk gesteld voor de brandstichting in de sjiitische moskee. Het sjiisme is de grootste stroming in de islam, op het soenisme na. De beide stromingen ontstonden uit de discussie over de opvolging van de profeet Mohammed.

De vicevoorzitter van het Franstalige college van de Moslimexecutieve in België, Isabelle Praile, zelf sjiitisch, zei aan de RTBF dat getuigen verklaarden dat het om een actie van extremistische salafisten ging. “De Rida-moskee, de grootste sjiitische moskee in Brussel, moest enkele jaren geleden al bewaakt worden door de politie na bedreigingen van salafisten”, zei Praile.

Een andere sjiitische verantwoordelijke, Azzedine Laghmich, die werkt in de moskee, zei aan het Franse persagentschap AFP dat de dader slogans riep waaruit bleek dat hij het anti-sjiitische salafisme aanhing. “Het is een salafist: alle getuigenissen wijzen daarop.”

Op het dak

Volgens Laghmich ging de man het gebouw binnen, stichtte hij brand met benzine, en liep hij terug naar buiten, salafistische slogans roepend over het conflict in Syrië. Voorbijgangers en gelovigen hielden hem echter vast tot de politie ter plaatse kwam en hem arresteerde.

“De overleden imam heeft eerst geprobeerd om het vuur te blussen, samen met een andere verantwoordelijke van de moskee, maar hij is daar niet in geslaagd. Allebei probeerden ze nadien buiten te raken via de bovenverdieping, maar slechts één slaagde daarin.”

Sinds 1989 geleden dat Imam omkomt bij aanval

De laatste keer dat een imam het slachtoffer werd van een aanval was in 1989, toen Abdullah Mohammed al-Ahdal, afkomstig uit Saoedi-Arabië, doodgeschoten werd. Hij was de imam van de Grote Moskee van Brussel en werd eveneens in zijn moskee vermoord.

Toen werd de aanslag opgeëist door een pro-Iran-groepering uit Libanon die de imam te gematigd vonden. Ze namen het hem ook kwalijk dat hij de fatwa tegen schrijver Salman Rushdie verworpen had.

Internationale media

De aanslag met een molotovcocktail krijgt weerklank in de internationale pers. Er wordt vooral ingezoomd op de feitelijke elementen en de eerste reacties van lokale
verantwoordelijken zoals verwoord op Belgische sites en media.

“Aanslag op moskee in Anderlecht – een dode, de imam”, bericht de Nederlandse Nrc.nl zakelijk. Ook de websites van de BBC en de NOS koppen met de dood van de imam bij een aanslag in Brussel.

De Nederlandse openbare zender NOS, die zijn eigen correspondent telefonisch aan het woord laat, pikt van vicevoorzitter Isabelle Praile van de Moslimexecutieve ook mee dat de moskee in 2007 al door salafisten werd bedreigd.

De berichtgeving op de websites van het Amerikaanse ABC News en CBS News is de weergave van de persbureau AP. De Franse krant Le Figaro pikt de AFP-berichtgeving op. (Belga/EE/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content