Ilse Uyttersprot (CD&V) - Burgemeester Aalst

26/01/12 om 14:45 - Bijgewerkt om 14:45

Knack.be trapt de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 af en stelt drie vragen aan elke politicus die de strijd aangaat: Wat is de inzet van de verkiezingen? Wie wint en wie verliest? Wat speelt in uw gemeente?

Ilse Uyttersprot (CD&V) - Burgemeester Aalst

© Belga

Wat is voor u de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen?

Elke Vlaamse gemeente zal van 2013 af de tering naar de nering moeten zetten. De uitdagingen zijn groot en er zullen duidelijke keuzes moeten gemaakt worden. Een stad kan niet alles blijven doen wat ze vandaag doet met de steeds krimpende beschikbare middelen.

De inzet van deze gemeenteraadsverkiezingen lijkt me vooral de kiezer overtuigen dat hij nu beter niet kiest voor politici die de hemel beloven. Of die zich aanbieden met "wij zullen het allemaal veel beter doen". Neen, de burger stemt nu best na goed overwegen op mensen die de verantwoordelijkheid en moed in zich dragen om die erg belangrijke keuzes voor hun stad of gemeente te nemen de komende jaren.

Wie worden de winnaars, wie de verliezers?
Het slechtste scenario zou zijn als de kiezers geen echte winnaars aanduiden door de versnippering in het politieke landschap te vergroten. Sterke bestuursploegen vorm je het best met twee grote partijen. In Aalst heb ik de voorbije jaren ondervonden dat besturen met drie partijen écht moeilijk gaat.

De winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen zullen die partijen zijn die een duidelijk mandaat van hun kiezers krijgen. Bestuursploegen met drie of meer partijen zullen besluitloze besturen zijn.

Wat is van belang in uw gemeente?
De uitdagingen in Aalst zijn legio. Door een voorzichtig beleid heeft Aalst een gezonde financiële buffer. Het bewaren van een financiëel evenwicht in de stadskas blijft de belangrijkste prioriteit.

Verder: een groeiende pensioenlast ten opzichte van de personeelskost van de actieve ambtenaren. Een noodzakelijk investeringsprogramma om patrimonium, infrastructuur, stadsvernieuwing, wegen en riolen te vernieuwen. Gebiedsgerichte en geïntegreerde aanpak van achtergestelde wijken om overlast en kleine criminaliteit aan te pakken, ... (SD)

U komt ook op bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 en u wil onze drie vragen ook beantwoorden?

Laat dat weten aan simon.demeulemeester@knack.be.

Onze partners