‘Ik wilde de ouders van Kim De Gelder niet kwetsen’

Haar scherpe uitspraken op het proces-De Gelder lokten veel negatieve reacties uit. Advocate Nina Van Eeckhaut reageert voor het eerst op de in haar ogen volkomen onterechte en gemakzuchtige kritiek.

Schrijfster Saskia De Coster gaf in een column een bloemlezing uit uw pleidooi. U noemde De Gelder een ‘Hannibal Lecter-wannabe’, en sprak snerend over de ouders van De Gelder die zich achter de ziekte van ‘ons Kimmeke’ blijven verschuilen. Heeft ze geen punt wanneer ze van platte retoriek gewaagt?

Nina Van Eeckhaut: (fel) Daar krijg ik het nu van op mijn heupen: linkse intellectuelen die met het opgeheven vingertje hun morele superioriteit etaleren. En hoe ze hun punt maken, door simpelweg een paar quotes uit hun context te rukken. Kijk, ik heb daar meer dan een uur staan pleiten. Zo’n pleidooi, dat schud je niet zomaar uit je mouw. Ik heb zeven uur aan de redactie besteed, geen wonder als je bedenkt dat het dossier van De Gelder 30.000 pagina’s dik is. En ja, ik heb de woorden gebruikt die De Coster in haar column aanhaalt. So what? Die woorden passen in de opbouw van een genuanceerd betoog waarover ik diep heb nagedacht. Het was absoluut niet mijn bedoeling De Gelders ouders te kwetsen. Integendeel, ik heb in de aanloop van mijn pleidooi benadrukt dat ik met hen meevoel, en dat ook zij slachtoffers zijn. Maar ik heb uiteraard het dossier gelezen. Kim De Gelder gedroeg zich thuis als een pestkop, zijn broer en zus moesten het vaak ontgelden. Die ouders waren zich daarvan bewust, maar ze hebben hem nooit gestraft. Ah nee, dat hoorde niet, want ‘ons Kimmeke’ was ziek. Daarom heb ik dus die passage ingelast. Waar haalt zo’n De Coster eigenlijk de pretentie vandaan om mij de les te spellen? Heeft ze het dossier gelezen? Heeft ze ook maar één procesdag bijgewoond? Nee, haar hele opinie is gebaseerd op een handvol fragmenten die via livestream en tweets zijn uitgelekt. Die gemakzucht, dat is wat mij nog het meest ergert.

Waarom hebt u zo lang gewacht om de kritiek te pareren?

Van Eeckhaut: Laat ik eerlijk zijn. Ik was aangeslagen, ook al besefte ik meteen dat de verwijten van de pot gerukt waren. Een assisenpleidooi is als topsport, je staat daar en geeft het beste van jezelf. Na dat uur was ik uitgeput maar ook tevreden. Ik wist dat ik goed had gepleit, wat me trouwens door verschillende getuigen in de zaal werd bevestigd. Een schouderklop, dat is precies wat je op zo’n moment nodig hebt. Geen uur later echter is de hel losgebarsten. Blogs, tweets, commentaren, de gratuite kritiek bleef maar aanzwellen. De internetfora heb ik niet eens gelezen. Anoniem haatspuiten, dat getuigt van weinig moed. Gelukkig kreeg ik ook steun. Helder en krachtig pleidooi, stond in Het Laatste Nieuws. Dat komt dan van een journalist die het hele proces heeft bijgewoond en weet waarover hij schrijft. Misschien moet Saskia De Coster dat ook maar eens doen vooraleer ze nog een keer haar mening verkondigt. Maar wees gerust, ik heb de knop omgedraaid. Het leven gaat voort, volgende week verdedig ik alweer een achtjarig meisje dat door haar vader vreselijk werd misbruikt. Uiteindelijk zal deze ervaring me sterker maken, ook als strafpleiter. Ik laat me niet muilkorven, ook niet door linkse intellectuelen of weldenkend Vlaanderen. (ER)

Het volledige interview met Nina Van Eeckhaut over het proces-De Gelder, de vergelijking met haar vader Piet Van Eeckhaut, de problemen in de gerechtspsychiatrie, de vervrouwelijking van de advocatuur, de menselijke kanten van haar baan en haar bewondering voor collega Hans Rieder leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content