'Ik wil niet dat De Wever burgemeester wordt'

23/03/12 om 09:51 - Bijgewerkt om 09:51

Groenvoorzitter Wouter Van Besien wil niet dat Bart De Wever in Antwerpen burgemeester wordt. Groen 'staat te springen' voor een coalitie met Patrick Janssens, maar dan wel om diens beleid bij te sturen.

'Ik wil niet dat De Wever burgemeester wordt'

© Belga

Wouter Van Besien zet de ambities van Groen op scherp in een interview met De Morgen: "We willen meer zetels. En bij voorkeur ook in grote gemeenten met strategisch belang zoals Antwerpen, Leuven, Gent, Mechelen en Brussel."

Wat Antwerpen betreft, dreigen de Groenen echter verpletterd te worden door de titatenstrijd tussen Patrick Janssens met zijn stadslijst met de CD&V en, waarschijnlijk, Bart De Wever en zijn N-VA. "Dat gevaar is er zeker. In 2006 heeft die polarisering heel sterk in het voordeel gewerkt van de twee polen (Patrick Janssens en Filip Dewinter, red.). Janssens en De Wever hebben voordeel bij een gelijklopend scenario."

Van Besien: 'Wie verandering wil, stemt op Groen, niet op SP.A'

Maar Van Besien ziet daar ook kansen liggen: "Geen van die twee zal een absolute meerderheid halen. En dat maakt het interessant, want welke coalitie wordt er gevormd?"

Van Besien wil graag bij de volgende coalitie met Patrick Janssens horen, ook al spaart hij de kritiek op het huidige bestuur "dat grote verkeerde keuzes" heeft gemaakt niet. Wie verandering wil zien, stemt op Groen en niet op de SP.A, meent Van Besien.

Van Besien: 'We zouden het echt niet goed vinden als De Wever burgemeester wordt'

Een coalitie met Bart De Wever ziet Van Besien niet zitten: "Op de vlakken die voor ons belangrijk zijn, staat de N-VA als individuele partij nog veel verder van ons af. We zouden het echt niet goed vinden als De Wever burgemeester wordt." (SD)

Onze partners