'Ik wil mijn ervaring inzetten voor concreter maatschappelijk doel'

02/04/13 om 15:07 - Bijgewerkt om 15:07

Luc Bonte, voormalig ceo van ArcelorMittal in Gent, is sinds 1 april aan de slag als directeur bij Vredeseilanden. Een hoogst ongewone carrièreswitch. 'Een aantal mensen hebben me laten weten dat ze eigenlijk wat jaloers zijn.'

'Ik wil mijn ervaring inzetten voor concreter maatschappelijk doel'

© Tom Verbruggen

Hoe bent u uiteindelijk bij een ngo en ontwikkelingssamenwerking uitgekomen?

Bonte: Als jonge kerel droomde ik er al van om naar ontwikkelingslanden te gaan, maar dat is toen niet gelukt. Maar toen ik in 2005 als directeur naar Sidmar terugkeerde, ontdekte ik dat Sidmar stichtend lid was van Ondernemers voor Ondernemers, het toenmalige CFP, een netwerk van ondernemers en ngo's dat zich inzet voor landen in het Zuiden. Kort daarna organiseerde het CFP een inleefreis van twee weken naar Mali. Het leek me, met alles wat in mijn achterhoofd speelde, de moeite om aan zo'n resi deel te nemen en te zien wat ontwikkelingssamenwerking concreet inhoudt.

Die reis was voor mij een echte eyeopener. Ik zag dat er hard werd gewerkt in vaak niet eenvoudige omstandigheden. Na afloop dacht ik: ooit wil ik hier meer mee gaan doen. Toen ik later hoorde dat de directeur van Vredeseilanden vertrok, zag ik hierin een mooie kans. Met mijn ervaring, dacht ik, kan ik bij Vredeseilanden echt wel iets betekenen. En dus heb ik gesolliciteerd.

Heeft het loon u eigenlijk niet afgeschrikt? U zult nog maar een tiende verdienen van wat u kreeg in uw vorige baan?

Bonte: Ach, dat loon ... dat is echt niet belangrijk.

Voor nogal wat mensen zou dat een obstakel vormen. Men is een bepaalde levensstandaard gewoon.

Bonte: Dat klopt, maar dat is slechts één aspect. Ik wil mijn ervaring als manager nu inzetten voor een concreter maatschappelijk doel. Het heeft met zingeving te maken. De vele reacties die ik heb gekregen, waren in elk geval zonder uitzondering positief, ook uit de bedrijfswereld. Een aantal mensen heeft me zelfs laten weten dat ze eigenlijk wat jaloers zijn: Of ze zeggen: nog een paar jaar, en dan wil ik ook die richting uit. (HR)

Het volledige interview met Luc Bonte leest u deze week in Knack.

Onze partners