‘Ik vraag me af of de splitsing van B-H-V het allemaal wel waard was’ (Eric Van Rompuy)

Eric Van Rompuy © Filip Van Roe

‘My last five years’, had hij in 2009 op zijn website gezet. En dan: afgelopen met de politiek. Maar Eric Van Rompuy heeft zich bedacht. Op 25 mei is hij waar kandidaat – zij het niet voor zijn geliefde Vlaams Parlement, maar voor de Kamer.

‘Wat er hierna ook komt, de jaren in de politiek zullen altijd de mooiste van mijn leven blijven’, zegt Eric Van Rompuy in Knack. Toch zijn er dingen die hij nooit (meer) zou doen. Een dossier als de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde opkloppen, bijvoorbeeld. ‘Dat heeft me heel lang beziggehouden’, zegt hij. ‘Jaar na jaar fietste ik de Gordel in een geel truitje waarop “Splitsen nu” stond. (lacht) Tien jaar geleden is dat dossier dan opgeblazen, tot er uiteindelijk een regering over is gevallen. En ik heb daar dus aan meegewerkt. Zes, zeven jaar lang heeft B-H-V de Belgische politiek gedomineerd. Razend ben ik geweest op de Franstaligen die maar non bleven zeggen. Niet alleen tegen de splitsing van B-H-V maar ook tegen een staatshervorming. Zo hebben ze het land geblokkeerd en is er een gat ontstaan waar de N-VA in is gesprongen. Ondertussen is de kieskring gesplitst – en dat is ook een goede zaak – maar ik vraag me toch af of het dat allemaal waard was. Heb ik niet meegedaan aan overacting die haast tot een preseparatistisch klimaat heeft geleid? Vandaag spreekt niemand trouwens nog over B-H-V. De splitsing zal zelfs geen thema zijn bij de komende verkiezingen.’

Van Rompuy hoopt dat de drie traditionele partijen dan een meerderheid zullen hebben in de Nederlandse taalgroep in de Kamer. ‘Met CD&V zouden we 20 procent moeten kunnen behalen’, zegt hij. ‘Dat is het minimum minimorum om onze rol van volkspartij weer te kunnen opnemen. Ook op het federale niveau. De regering-Di Rupo heeft de voorbije jaren een herstelbeleid gevoerd dat voor een stuk christendemocratisch is omdat het zowel rekening houdt met sociale overwegingen als met de economie. Dát moeten we meer in de verf zetten. Ik heb er geen probleem mee dat Kris Peeters in de campagne als ons grote boegbeeld naar voren wordt geschoven, maar iedereen weet ondertussen dat hij weer Vlaams minister-president wil worden. Als we alleen met een duidelijke Vlaamse kopman uitpakken, versterken we het idee dat CD&V zich op Vlaanderen terugplooit. Dat is heel gevaarlijk: staan we federaal niet sterk, dan dreigen we weer te worden meegesleurd in een communautaire discussie die de essentie van onze boodschap overschaduwt. We moeten dus laten zien dat we ook op federaal niveau mee willen besturen. Wie die kar moet trekken, kan ik u niet zeggen. Ik ben maar een gewone backbencher.’ (JG/AP)

Het uitgebreide interview met Eric Van Rompuy leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content