'Ik snap de inhoudelijke keuzes van Di Rupo niet' (De Wever)

08/07/11 om 17:29 - Bijgewerkt om 17:29

N-VA-voorzitter Bart De Wever gaat ervan uit dat de formateursnota van Elio Di Rupo bedoeld was om zijn partij "er af te rijden".

'Ik snap de inhoudelijke keuzes van Di Rupo niet' (De Wever)

© Reuters

"De achterliggende gedachte was volgens mij om de tekst te gebruiken als fileermes om ons weg te snijden van de andere Vlaamse partijen", citeert zakenkrant De Tijd De Wever vrijdag op haar website. Daags na zijn staalharde njet op de formateursnota, zegt De Wever de inhoudelijke keuzes van Di Rupo niet te snappen. "Na meer dan een jaar onderhandelen zou je toch denken dat hij weet dat bijvoorbeeld het luik rond Brussel voor ons ononderhandelbaar is?", werpt hij op.

Kwade wil

Of het om kwade wil gaat, wil hij niet gezegd hebben. "Maar als deze voorstellen echt het verste is dat ze willen gaan, als dit hun beste bod is, dan zitten we met een zeer ernstig probleem." De N-VA-kopman herhaalt voorts dat de nota zowel voor BHV als voor de financieringswet lang niet ver genoeg gaat. Het BHV-voorstel van CD&V-voorzitter Wouter Beke was voor zijn partij nog steeds "moeilijk te slikken", maar er stond tenminste iets op papier waar "zowel

wij als de PS niet zomaar omheen zouden kunnen", luidt het.

Over de financieringswet zegt De Wever dat hij bereid was zich neer te leggen bij een voorstel op basis van opcentiemen, "als dat maar gepaard ging met fiscale autonomie". Maar daar is in het voorstel van Di Rupo volgens hem geen sprake van.

Toekomst

De toekomst van de formatie ligt voor De Wever bij de andere Vlaamse partijen. Als die oprecht geloven in de onderhandelingen, moeten ze ervoor gaan. "Maar als dat niet zo is, dan moeten ze dat ook eerlijk zeggen", oordeelt hij. Een nieuwe rol als koninklijk opdrachthouder verwacht De Wever niet. "In dat geval zou ik zeker sneuvelen", besluit hij. (Belga/INM)

Onze partners