'Ik moet de verkiezingen trekken' (Bart De Wever)

26/05/13 om 12:03 - Bijgewerkt om 12:03

De burgemeester van Antwerpen vindt dat de nieuwe N-VA-partijvoorzitter niet voor de leeuwen mag gegooid worden twee maanden voor de 'Moeder aller Verkiezingen'.

'Ik moet de verkiezingen trekken' (Bart De Wever)

© Belga

Na de jongste politieke peiling, waarin N-VA een paar procenten achteruit gaat, toont N-VA-voorzitter Bart De Wever zich meer dan tevreden met het resultaat.

De N-VA haalde 32,1 procent. Dat is een minder astronomische score dan de vorige peiling van De Standaard en de VRT in september 2012 toen de partij een historische 36,3 procent haalde.

'Een realistische peiling op een jaar van de verkiezingen is goed'Dat de Antwerpse burgemeester niet opgezet is met hele hoge peilingen van 35 tot 40 procent, is geen geheim. 'Een realistische peiling op een jaar van de verkiezingen is goed', zei De Wever in het VRT-programma De Zevende Dag. 'We staan opnieuw met twee voeten op de grond'.

'Als je in peilingen over 40 procent gaat, dat is totaal onrealistisch. Dan heb je het risico dat een partij denkt: we zijn ongenaakbaar, we kunnen ons eender wat permitteren.'

Verder bevestigde De Wever nog eens dat hij het boegbeeld van N-VA en partijleider tot na de verkiezingen van 25 mei 2014 is, los van het feit of er dan al een nieuwe voorzitter zal zijn.

De verkiezing van een nieuwe voorzitter vindt normaal in maart plaats, tussen het N-VA-congres en de 'Moeder aller Verkiezingen', maar volgens De Wever wordt die wellicht uitgesteld omdat er maar weinig tijd is tussen de twee is en de partij andere dingen aan haar hoofd zal hebben.

'Ik moet die verkiezingen trekken'
Bovendien vindt De Wever dat hij de verkiezingen 'moet' trekken. 'Bij winst kan er dan een warme overdracht zijn, bij verlies is dat nog belangrijker. Je kan een nieuwe voorzitter niet op pad zetten 2 maanden voor de verkiezingen. Stel dat ze tegenvallen, dan is dat voorzitterschap al mislukt voor het begonnen is. Ik neem de verantwoordelijkheid voor de partij zeker tot en met de verkiezingen van 2014.', aldus De Wever

De afgelopen dagen deden geruchten de ronde dat ondervoorzitter Ben Weyts als nieuwe N-VA-voorzitter wel eens het boegbeeld van de N-VA bij de verkiezingen zou kunnen zijn. Maar in de populariteitspoll van De Standaard en de VRT eindigde Weyts als laatste.

Voor Bart De Wever betekent dat niet veel. 'Ik ben ook begonnen als allerlaatste', reageerde hij. 'Je moet niet te snel conclusies trekken. In de politiek kan het snel gaan.'

Met sterke Vlaamse regering naar federale onderhandelingen De Wever merkte tot slot ook het verlies van de PS in de polls op. Hij vreest dat de partij zich daardoor nog meer rigide zal opstellen op economisch vlak. Zo vallen de communautaire en sociaaleconomische breuklijnen in het land volgens hem steeds meer samen, met PS-dominantie in het zuiden en een Vlaanderen dat eerder de Duitse weg bewandelt.

Toch denkt de N-VA-voorzitter dat er volgend jaar na de verkiezingen een resultaat kan geboekt worden. 'Stel dat je vanuit Vlaanderen een sterke Vlaamse regering kan maken, en je kan dat snel doen, dan heb je een goed onderhandelingsplatform op federaal niveau. Dan moet je zien hoe je dat aanpakt zonder naar een blokkering te gaan.' (TE)

Onze partners