“Ik kom terug”

© Franky Verdickt

‘Het zou helpen als de Franstaligen zelf eens het initiatief in handen zouden nemen,’ zegt scheidend MR-voorzitter Didier Reynders in verband met de communautaire patstelling.

De hoogste tijd voor ‘andere partners en een andere werkwijze.’

Hoe wilt u te werk gaan?

Didier Reynders: Tot dusver hebben de communautaire onderhandelingen altijd de vragen van de Vlaamse partijen als vertrekpunt gehad. Dat is mijn kritiek op de Franstalige onderhandelaars: voor een echte dialoog moet je ook met eigen voorstellen voor de dag komen.

Stel dat men u uitnodigt voor de onderhandelingen, bent u dan bereid te praten op basis van de nota Vande Lanotte? Reynders: Ik ben tot heel veel bereid, maar als de zeven partijen het onderling nergens over eens zijn, kan ik daar weinig tegen beginnen. Wat een mislukking is met zeven, wordt ook geen succes met negen of met tien. Ik pleit dus voor andere partners en een andere werkwijze.

Volgens de N-VA hebben de kleine partijen te veel invloed op de onderhandelingen.

Reynders: Precies, en daarom lijkt het me verstandig dat de vier grootste partijen samen aan de slag zouden gaan. PS, MR, CD&V en N-VA hebben samen 88 zetels in de Kamer. Voor een grote staatshervorming moet je kunnen rekenen op 100 zetels. Dat betekent dat we maar één extra partij zouden moeten overtuigen om een akkoord erdoor te drukken. Een staatshervorming waarmee de CD&V en de N-VA kunnen leven, zal ook wel aanvaardbaar zijn voor de SP.A, de Open VLD of Groen!. Omgekeerd kan Ecolo zich moeilijk veeleisender opstellen dan Olivier Maingain.

Wat doet u als u straks, na de vorming van een nieuwe regering, geen minister meer zou zijn? Reynders: Ik blijf in alle omstandigheden mijn politieke project verdedigen, in de meerderheid of in de oppositie. En ik kom terug, reken maar.

Het gerucht gaat dat u een mooie toekomst in het Franse bedrijfsleven wacht. Reynders: Nogal wat mensen vonden de verkoop van Fortis een slechte zaak en suggereren nu kwaadwillig dat ik daarvoor door BNP Paribas zou worden beloond. Of wordt het, dankzij de notionele-interestaftrek, toch een topbaan bij een grote multinational? Nee dus. Niets van dat alles. Ik blijf in de politiek.

Han renard

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content