"Ik heb een groot Obamagevoel"

18/05/10 om 16:00 - Bijgewerkt om 16:00

De N-VA zit in de lift. Nog steeds. Toch blijft partijvoorzitter Bart De Wever heel voorzichtig.

"Ik heb een groot Obamagevoel"

© Franky Verdickt

Met het FDF en de N-VA komen we nooit tot een staatshervorming, luidt de boutade.

Bart De Wever: Iedereen heeft gezien dat Olivier Maingain de boel naar de bliksem heeft geholpen, en nu laten ze graag uitschijnen dat Bart De Wever zijn Vlaamse tweelingbroer is. Maar dat klopt natuurlijk niet. In tegenstelling tot Maingain heb ik nooit het grondgebied van een ander opgeëist. Vergelijk mij dus alsjeblief niet met Olivier Maingain.

Gelooft u dat ook de Franstalige partijen langzamerhand gaan inzien dat een nieuwe staatshervorming nodig is?

De Wever: Ik denk veeleer dat de Vlaamse partijen hen hebben gevraagd om toch minstens tot aan de verkiezingen te doen alsof. Want die beseffen natuurlijk ook dat het grote electorale gevolgen kan hebben als de Franstaligen blijven vasthouden aan hun discours van de laatste jaren.

De komende regeringsonderhandelingen zullen wellicht weer rond de splitsing van B-H-V en een nieuw communautair akkoord draaien. Betekent dat niet dat we straks weer vertrokken zijn voor een paar chaotische maanden?

De Wever: Wat er op 13 juni ook gebeurt, het wordt zeker geen wandeling door het park. Toch heb ik een groot Obamagevoel: Yes, we can! Ofwel staan we nu voor een grote doorbraak, ofwel zal de situatie de komende vier jaar zo snel verslechteren dat er daarna onvermijdelijk iets gebeurt. Want als dit status-quo blijft voortduren - en aan de verkiezingsslogans van de CD&V te zien, is dat precies wat ze wil - gaan we straks nog sneller achteruit en zullen partijen die de revolutie prediken steeds sterker worden. Ik sluit zelfs niet uit dat de traditionele partijen op 13 juni samen al geen 50 procent van de stemmen meer zullen binnenhalen.

Bent u bereid om straks aan regeringsonderhandelingen deel te nemen?

De Wever: Wij zijn het Vlaams Belang niet, hè. Ik doe niet louter aan politiek om stemmen te verzamelen en dan in de edele Senaat te gaan zitten reflecteren. Wel heb ik zo het gevoel dat sommigen hun best zullen doen om ons ver van de regeringsonderhandelingen te houden. Heel ver.

Ann Peuteman

Lees meer over:

Onze partners