'Ik ga nog altijd voor Vlaamse onafhankelijkheid'

15/01/13 om 16:45 - Bijgewerkt om 16:45

Dik anderhalf jaar zit Vlaams Parlementslid Karim Van Overmeire nu al bij de N-VA. Maar niemand lijkt zijn verleden bij het Vlaams Belang te kunnen vergeten.

Hij is blij dat de storm is gaan liggen. Want er zijn natuurlijk leukere dingen dan een coalitie proberen te vormen met mensen die van hun moederpartij eigenlijk niet met je mogen praten. Omdat je uit het Vlaams Belang komt. Omdat je daar hebt meegewerkt aan het notoire zeventigpuntenplan vooral.

Maar Karim Van Overmeire (N-VA) liet dat naar eigen zeggen niet aan zijn hart komen. 'Ik besefte heel goed dat men via mij mijn partij wou treffen. De voorbije tijd werd er dan ook niet alleen door mijn vroegere partij op mij geschoten maar ook door sommige mensen ter linkerzijde, die het volgens mij best jammer vinden dat het Vlaams Belang zo klein is geworden. Een Vlaams Belang in een cordon sanitaire is voor hen nu eenmaal een pak comfortabeler dan een N-VA die daar niet in opgesloten zit.'

Ondertussen heeft uw partij bij monde van ondervoorzitter Ben Weyts laten weten dat ze genoegen neemt met confederalisme omdat er geen draagvlak is voor Vlaamse onafhankelijkheid. Hebt u het daar niet moeilijk mee?

Van Overmeire: Niet zolang er niet wordt geraakt aan het fameuze artikel 1 uit onze partijstatuten, waarin ons einddoel wordt beschreven als een onafhankelijke Vlaamse staat binnen de Europese Unie. Daar zou ik wél een zeer groot probleem mee hebben. Vlaamse onafhankelijkheid is nog altijd de alfa en omega van mijn politieke engagement. Maar het streven naar confederalisme is in de huidige situatie perfect verdedigbaar. Zijn wij in 2014 aan zet, dan zal er over confederalisme moeten worden gesproken. Als we dat kunnen realiseren, zetten we een gigantische stap in de richting van artikel 1 van onze partijstatuten.

Volgens Bart De Wever zou men de N-VA net dankbaar moeten zijn omdat de partij het Vlaams-nationalisme van zijn ranzige kantje heeft gered.

Van Overmeire: U begrijpt dat ikzelf geen woorden als 'ranzig' wil gebruiken in verband met mensen met wie ik jarenlang heb samengewerkt. Maar ik begrijp natuurlijk wel wat Bart De Wever bedoelt. Op een bepaald moment heeft het Vlaams Belang ervoor gekozen om toch maar geen beleidspartij te worden maar een zweeppartij te blijven. Dat had vanzelfsprekend gevolgen voor de communicatie, die altijd weer moest provoceren en choqueren. Zelf heb ik geprobeerd om de discussie aan te gaan over de strategie, de stijl en de doelstellingen van de partij, maar ik ben er niet in geslaagd om ook maar iets bij te sturen. Was ik het niet oneens geweest met veel zaken die bij het Vlaams Belang gebeuren, dat zat ik daar vandaag nog altijd. Maar op den duur kon ik niet meer leven met de zeer steriele strategie die geen enkel concreet resultaat kon opleveren. Zeker omdat er ondertussen een Vlaams-nationalistische partij was opgestaan die wél dat hele centrumrechtse terrein kon bezetten en niet in een cordon sanitaire werd opgesloten. (AP)

Het volledige interview met Karim Van Overmeire vindt u deze week in Knack.

Onze partners