Iedereen vertrouwde Nordine Amrani

Ook al leek niets te wijzen in de richting van zware misdrijven, toch worden steeds meer vragen gesteld bij Nordine Amrani’s vrijlating.

Nordine Amrani, de dader van de moordaanslag in Luik, was vervroegd vrijgekomen na een veroordeling wegens een verkrachting en drugsbezit. Er was volgens een gevangenisrapport weinig kans op recidive. De Standaard kon dat rapport inkijken.

Amrani leek ongevaarlijk, klonk het. Hij zou zich kunnen houden aan de voorwaarden van vervroegde vrijlating: geen drugs meer gebruiken en zich sociaal en psychologisch laten begeleiden. De gevangenisdirectie schrijft in haar rapport dat “Amrani geen groot risico vertoont op recidive voor zware feiten”. En dus kwam hij na de helft van zijn straf uitgezeten te hebben, vrij.

‘Geen grote problemen’

Ook bij de strafuitvoeringsrechtbank vertrouwden ze Amrani: hij mocht intrekken bij zijn echtgenote, was bereid een opleiding te volgen en was steeds stipt op tijd voor zijn afspraken met de justitie-assistent en de psycholoog. In de halfopen instelling van Marneffe, waar hij zijn begeleiding kreeg, stelden de psychologen ook geen grote problemen vast, aldus De Standaard.

Eenmaal per maand moest hij op bezoek bij een justitie-assistent in Luik. Maar die kon niet controleren waar hij mee bezig was, aangezien het niet hun taak is op huisbezoek te gaan. Dat moet de wijkagent doen, volgens de VRT-radio. De mensen van justitie gaan niet op huisbezoek, “omdat dat de vertrouwensband kan schaden.”

Voorwaarden zwijgen over wapenbezit

Niemand wist dus dat hij ondertussen opnieuw oorlogsgranaten en een FAL-machinegeweer in huis had. Amrani was eerder veroordeeld voor wapenhandel, maar werd in beroep vrijgesproken, schrijft De Standaard. Er wordt in zijn voorwaarden voor vrijlating dan ook niet gesproken over wapenbezit.

De Gentse criminoloog Brice De Ruyver stelt zich daar vragen bij: “Het is toch niet normaal dat een strafuitvoeringsrechtbank er geen rekening mee houdt dat iemand een wapenfreak is. De voorwaarden voor zijn vrijlating waren veel te algemeen, waardoor het toezicht niet strak genoeg verliep.”

Kernkabinet: ‘Illegale wapenhandel strenger aanpakken’

Het kernkabinet besliste naar aanleiding van het incident dat de strijd tegen illegale wapenhandel zal verstevigd worden en dat veelplegers strenger moeten worden opgevolgd.

Balans

Voor hij zichzelf een kogel door het hoofd schoot, vermoorde Amrani 4 mensen. Aan de vooravond van de moordaanslag op de Place Saint Lambert, bracht hij zijn poetsvrouw om het leven met een kogel in het hoofd. Op het marktplein werden twee tieners van 15 en 17 gedood. Een baby van 17 maanden oud en een bejaarde damen van 75 bezweken in het ziekenhuis aan hun verwondingen.

Nog een van de slachtoffers, een jongen van 20, is in levensgevaar. Ook hij werd in het hoofd geschoten. Er zijn nog vier zwaargewonden, die allemaal buiten levensgevaar zijn. Verder verblijven nog 22 lichtgewonde patiënten in het ziekenhuis. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content