Iedereen moet vanaf 2015 begroting in evenwicht hebben

03/04/12 om 09:05 - Bijgewerkt om 09:05

Vlaanderen, Brussel, Wallonië én de federale staat moeten in 2015 een begroting in evenwicht hebben, zo adviseert de Hoge Raad van Financiën (HRF).

Iedereen moet vanaf 2015 begroting in evenwicht hebben

© Belga

Vlaanderen, Brussel, Wallonië én de federale staat moeten in 2015 een begroting in evenwicht hebben. Dat adviseert de Hoge Raad van Financiën (HRF), de begrotingswaakhond in ons land, in een rapport dat minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) krijgt overhandigd.

Vooral voor de federale staat is dat op het eerste gezicht slecht nieuws, want die moet daardoor in drie jaar 10 miljard besparen. Dat staat te lezen in De Tijd.

Geen overschotten

De regering-Di Rupo vroeg de HRF scheidsrechter te spelen in het debat over de verdeling van de budgettaire inspanning tussen de federale overheid en de deelstaten. Haar advies, dat De Tijd al kon inkijken, is verrassend. De pas vernieuwde instelling breekt met het idee dat de deelstaten vanaf volgend jaar overschotten moeten boeken.

Federale besparing: 10,5 miljard

Iedereen in evenwicht vanaf 2015, is de nieuwe doelstelling. Dat laat de Vlaamse regering toe zich aan haar regeerakkoord te houden. Maar het creëert wel een ander probleem. Het verhoogt de druk op de schouders van de federale staat. In drie jaar tijd (2013-2015) moet ze 2,7 procent van het bbp of 10,5 miljard euro besparen. Terwijl de inspanning van Vlaanderen, Brussel, Wallonië beperkt blijft tot 800 miljoen euro.

Elegante oplossing

Om de pijn voor de federale staat te verzachten, reikt de HRF een elegante oplossing aan. Bij de uitvoering van de staatshervorming kan de federale regering ervoor kiezen samen met de overdracht van bevoegdheden niet alle financiële middelen over te hevelen. Het advies van de HRF dient als basis voor overleg tussen de
regering-Di Rupo en de deelregeringen dat na de paasvakantie van start gaat. Het moet uitmonden in een nieuw stabiliteitsprogramma dat eind april bij Europa moet worden ingediend. (Belga/SD)

Onze partners