Roel Van de Pol
Roel Van de Pol
Nationaal secretaris van Comac, de jongerenbeweging van PVDA
Opinie

26/04/15 om 13:00 - Bijgewerkt om 13:08

'Iedereen die zich verzet tegen hun beleid, wordt door N-VA weggezet als gevaarlijke antidemocraat'

Roel Van de Pol van Comac reageert op de uitspraken van Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman. 'Terwijl hij pleit voor meer inspraak, blijft zijn partij doof voor de eisen van jongeren', vindt Van de Pol.

'Iedereen die zich verzet tegen hun beleid, wordt door N-VA weggezet als gevaarlijke antidemocraat'

© Belga

'Iedereen die zich verzet tegen hun beleid, wordt door N-VA weggezet als gevaarlijke antidemocraat'

© .

Een ongeoefend oog zou in Knack (18/04) kunnen lezen dat kersvers Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman een pleidooi houdt voor participatie en consultatie van de jongeren en de jeugdsector in het beleid. De leidraad van zijn betoog is echter dat zoiets ons vooral niet veel mag kosten. Over de brute besparingen op jeugd en onderwijs, zonder mededogen uitgedragen door zijn partij, stelt hij zich bijgevolg helemaal geen vragen.

Delen

'Iedereen die zich verzet tegen hun beleid, wordt door N-VA weggezet als gevaarlijke antidemocraat'

Maar niemand kan het natuurlijk met hem oneens zijn dat de "democratische betrokkenheid van de jeugd onontbeerlijk" is. Wie de daad bij het woord wil voegen, gaat dan te luister bij de jeugd zélf: wat vinden zij van het beleid van Roggemans moederpartij?

Er beweegt vandaag wat in het jeugdwerk. De regering van N-VA-minister-president Geert Bourgeois hakt dan wel met de botte bijl in op de budgetten van jeugd en onderwijs, de toekomst ligt de jongeren duidelijk na aan het hart. Scouts en Chiro, de grootste jeugdbewegingen van het land, namen deel aan de Grote Parade van Hart Boven Hard die vierkant tégen die besparingen was gericht en opkwam voor een solidaire samenleving. De belangrijkste jeugdinstanties en een hele resem verenigingen uit de jeugdsector ondertekenden eerder samen een toekomstgericht manifest tegen de besparingspolitiek.

Delen

'Terwijl Roggeman dus in woorden de democratische participatie van de jeugd bepleit, houdt zijn partij zich in daden oostindisch doof voor de verzuchtingen van de jongeren'

De jeugd komt op voor haar visie, en die is er meer en meer één van een warme, solidaire samenleving waarin keiharde besparingen op alles wat niet voldoende marktgericht is niet thuis horen. En dat zit de dames en - vooral - heren van onze sociale afbraakregering zichtbaar dwars.

Terwijl Roggeman dus in woorden de democratische participatie van de jeugd bepleit, houdt zijn partij zich in daden oostindisch doof voor de verzuchtingen van de jongeren. Die schrijnende tegenstelling knaagt ongetwijfeld aan de zelfzekerheid van de nieuwe kopman van Jong N-VA. Vandaar wellicht zijn gratuite aanval op de PVDA, die het breed gedragen verzet van het middenveld tegen het beleid van zijn partij van in het begin voluit steunt, alsof die een "antidemocratische" kracht zou zijn. Het wordt een gewoonte bij de N-VA om alles en iedereen die het verzet van onderuit tegen hun asociaal beleid ondersteunt, weg te zetten als gevaarlijke antidemocraten en zowat over één kam te scheren met terroristen.

Onmacht om op een democratische manier om te gaan met tegenspraak

Dat toont vooral hun eigen onmacht en onwil om op een democratische manier om te gaan met tegenspraak, oppositie en burgerprotest. Begrijpelijk dus dat de PVDA, die samen met vele anderen opkomt voor een sociaal, democratisch en ecologisch alternatief, hen een doorn in het oog is.

'Iedereen die zich verzet tegen hun beleid, wordt door N-VA weggezet als gevaarlijke antidemocraat'

© Belga

Bij Roggemans N-VA moet echter niemand te rade gaan voor lessen in de democratie, wel integendeel. In 2013 bijvoorbeeld ondertekenden meer dan 200 verenigingen, vooral uit de jeugdsector, de oproep tegen de GAS-boetes. Die sancties vormen volgens heel wat juristen een regelrechte aanslag op fundamentele democratische rechten. In oktober van dat jaar tekenden meer dan 1000 rechtenstudenten aan de KU Leuven een petitie voor de afschaffing van dat absurd en jeugdonvriendelijk systeem. Terwijl de N-VA toen, zélfs vanuit de oppositie, en vandaag in de regering die boetes nog steeds onvoorwaardelijk verdedigt.

Bart De Wever past ze zelfs gretig toe in de stad waar hij de plak zwaait. Diezelfde stad waar de betonboeren van het BAM-tracé voorrang krijgen op de democratische keuze van de bewoners tegen fijn stof. Diezelfde stad waar betogen - een fundamenteel democratisch recht om je mening publiekelijk uit te dragen - sinds enkele maanden verboden is. Diezelfde stad waar militairen met machinegeweren nog steeds deel uitmaken van het straatbeeld, ook al is daar geen enkele wettelijke basis meer voor.

Delen

'Jongeren hebben zuurstof nodig, en beseffen maar al te goed dat de besparingen de zuurstofkraan toeknijpen'

In plaats van te goochelen met mooie woorden over democratische participatie die haaks staan op het reële beleid van de N-VA en haar coalitiepartners, zou Roggeman dus beter de hand in eigen boezem steken. Wie vandaag ook maar de minste voeling heeft met de jeugdsector, kan niet anders dan vaststellen dat die de besparingswoede meer dan beu is. Jongeren hebben zuurstof nodig, en beseffen maar al te goed dat de besparingen de zuurstofkraan toeknijpen. Investeren in de jeugd beknot immers helemaal niet, zoals Roggeman doet uitschijnen, het initiatief van jongeren, maar biedt hen integendeel net de mogelijkheid om zich voluit te ontplooien. Investeren in de jeugd is investeren in de toekomst. Daarom een suggestie aan Roggeman: vraag misschien aan uw partij waarom haar regering wel 6 miljard investeert in nieuwe gevechtsvliegtuigen, terwijl de jeugd deelt in de rake klappen van de besparingen?

Lees meer over:

Onze partners