'Identiteitspapieren van minderjarige Syriëstrijders moeten preventief worden ingetrokken'

02/09/14 om 18:56 - Bijgewerkt om 18:56

De burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (SP.A) begroet het plan om uitkeringen van Syriëstrijders te schrappen en dubieuze organisaties financieel aan te pakken, maar die maatregelen 'hadden al lang een realiteit moeten zijn'. Bonte betreurt daarnaast dat Justitie geen aandacht schenkt aan een betere jeugdbescherming.

'Identiteitspapieren van minderjarige Syriëstrijders moeten preventief worden ingetrokken'

Hans Bonte (SP.A) © BELGA

Bij de aanpak van Syriëstrijders vergeet Justitie de noodzaak aan een betere jeugdbescherming te bepleiten. "Ik had graag gehad dat Justitie zich engageerde om ook in ons land toe te laten dat identiteitspapieren van minderjarigen preventief kunnen worden ingetrokken", zo reageert burgemeester van Vilvoorde en volksvertegenwoordiger Hans Bonte (SP.A) op de mercuriale van Brussels procureur-generaal Johan Delmulle.

Bonte begroet het plan om uitkeringen van Syriëstrijders te schrappen en dubieuze organisaties financieel aan te pakken, maar die maatregelen "hadden al lang een realiteit moeten zijn". De Vilvoordse burgemeester betreurt vooral dat Justitie geen aandacht schenkt aan een betere jeugdbescherming. Zo wil hij dat identiteitspapieren van minderjarigen preventief kunnen worden ingetrokken.

'Tergend traag'

Hij verwijst naar het Nederlandse Huizen, waar onlangs het paspoort van zes minderjarigen werd afgepakt. In België werd dat volgens Bonte onmogelijk geacht door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH), die verwees naar internationale wetgeving.

Het uitvaardigen van beschermingsmaatregelen verloopt volgens Bonte ook "tergend traag" en waar het wel gebeurt, bijvoorbeeld door minderjarigen preventief in een gesloten instelling te plaatsen, ontbreekt het doorgaans aan begeleiding tot deradicalisering. Zo werd onlangs een 14-jarig meisje uit Vilvoorde en haar 15-jarige vriendin van een vliegtuig gehaald toen ze naar Syrië wilden afreizen. Dat moet volgens Bonte nu gevolgd worden door een gepaste jeugdhulpverlening. "Een efficiënte jeugdbescherming moet hand in hand gaan met een efficiënte jeugdhulpverlening. Zoniet dreigt de strijd tegen het radicalisme een hopeloze zaak te worden. Het zou goed zijn indien men vanuit Justitie zich ook hierover duidelijk uitspreekt." (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners